Βελκουλέσκου: Δεν βγαίνει το πρόγραμμα

Πιστή εφαρμογή, το αίτημα των εκπροσώπων των θεσμών από την κυβέρνηση. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ξεκαθάρισμα εδώ και τώρα των κινήσεων στο χρέος, ζητά το ΔΝΤ, γιατί αλλιώς «δεν βγαίνει το πρόγραμμα». Συνάντηση οικονομικού επιτελείου-θεσμών για «συντονισμό».

Βελκουλέσκου: Δεν βγαίνει το πρόγραμμα

Το μήνυμα των εκπροσώπων της τρόικας στο συνέδριο του Economist ήταν κοινό και κωδικοποιείται σε πέντε λέξεις: εφαρμόστε χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου όμως προχώρησε αρκετά βήματα παραπέρα και τόνισε την ανάγκη για πιο ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με άμεσες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Οι διαφορετικές γραμμές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξετυλίχτηκαν για μία ακόμα φορά καθώς λίγο νωρίτερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM είχε περιγράψει μια διαδικασία βήμα βήμα παρεμβάσεων στο χρέος, με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις να έρχονται, εφόσον χρειαστεί, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου το 2018.

Το ΔΝΤ, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση της κ. Βελκουλέσκου, επιμένει σε ξεκάθαρα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους το συντομότερο δυνατό, ακόμα και αν ορισμένα εφαρμοστούν το 2018, αλλά και σε ηπιότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει τη δέσμευση της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων, είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σημειώνοντας όμως ότι ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος παραμένει η ανάγκη μείωσης του χρέους καθώς «είναι ιδιαιτέρως μη βιώσιμο».

Ακόμα και εάν εφαρμοστούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα δεν είναι αρκετά, σημείωσε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του χρέους και εκφράζοντας την ελπίδα άμεσης οριστικοποίησης συγκεκριμένων παρεμβάσεων για τη διευθέτησή του.

Κριτική και στην κυβέρνηση

Στην κλασική γραμμή ΔΝΤ, η κ. Βελκουλέσκου επέμεινε επί της ουσίας και πάλι ότι η συνταγή που εφαρμόζεται έχει λανθασμένα συστατικά. «Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία αντί της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και σε μείωση των συντάξεων, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με το πρόγραμμα».

Την ίδια εκτίμηση, ότι δεν συνάδει με το πρόγραμμα, επανέλαβε και αναφορικά με την αναβολή ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενώ έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις δεν είναι αρκετά φιλόδοξες. Η κριτική της κ. Βελκουλέσκου στην κυβέρνηση επεκτάθηκε και στην αδυναμία κινητοποίησης των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά.

Τι πρέπει να γίνει με το χρέος

Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, με σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και σταθεροποίηση των επιτοκίων τους, σημείωσε η κ. Βελκουλέσκου, τονίζοντας μάλιστα ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις και όχι στο τέλος του προγράμματος.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το σκηνικό είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ΔΝΤ δεν μετέχει με χρηματοδότηση αλλά παραμένει στις συζητήσεις και, σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκου, είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη βάση δύο προϋποθέσεων:

1. Επαρκή ελάφρυνση του χρέους.

2. Εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους στον κατάλληλο χρόνο. Μπορεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος να γίνει στο τέλος του προγράμματος, εξήγησε, αλλά για να πάμε στο διοικητικό μας συμβούλιο και να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να ανταποκρίνονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο σημερινό μας DSA, αλλιώς θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα μέτρα.

Διευκρίνισε δε ότι ακόμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης η ποσοτικοποίηση και η λεπτομερειακή αναφορά των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση αν πιστεύει ότι αυτό θα γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές, αρκέστηκε σε δύο λέξεις: «Ελπίζουμε ναι».

Στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος επέμεινε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, σημειώνοντας τις προκλήσεις εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση, μεταξύ των οποίων η ανάγκη κινητοποίησης της δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση κατεστημένων συμφερόντων.

Να σημειωθεί ότι για περίπου 1,5 ώρα υπήρξε μια άτυπη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο επίκεντρο βρέθηκε η προετοιμασία των επόμενων κινήσεων ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v