Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανθός: Τα γενόσημα «κλειδί» για τη δαπάνη υγείας

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο 20ό συνέδριο του Economist, είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια ελέγχου της δαπάνης, με διαπραγμάτευση στις τιμές και παρέμβαση στη ζήτηση.

Ξανθός: Τα γενόσημα «κλειδί» για τη δαπάνη υγείας

Η διάρθρωση της δαπάνης υγείας στην Ελλάδα και η δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στο στρογγυλό τραπέζι, στη διάρκεια του 20ού συνεδρίου του Economist.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια ελέγχου της δαπάνης, με διαπραγμάτευση στις τιμές και παρέμβαση στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συμφωνία με 5 εταιρείες για την τιμή φαρμάκου για την ηπατίτιδα C.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, ο υπουργός Υγείας επέμεινε στο θέμα του ελέγχου των τιμών, επαναλαμβάνοντας ότι καταβάλλεται διακρατική προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει το σύστημα αποτελεσματικά και φτηνά φάρμακα.

Μπερσίμης

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα της ζήτησης φαρμάκων.

Ανέφερε πως αξιοποιούνται στο έπακρον τα ηλεκτρονικά συστήματα του Οργανισμού, ώστε να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τη ζήτηση φαρμάκων και λοιπών υπηρεσιών.

Ο κ. Μπερσίμης επεσήμανε ότι επεξεργάζεται ένα σύστημα δικαιότερης αποζημίωσης, δίδοντας έμφαση στα γενόσημα φάρμακα.

Τι λένε οι φαρμακοβιομήχανοι 

Στον καθοριστικό ρόλο των γενοσήμων για τον έλεγχο της δαπάνης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ωστόσο ότι το σύστημα ταλανίζεται από παρεμβάσεις μόνο στο επίπεδο των τιμών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι τιμές των γενοσήμων κατά 60% έως 70%, αλλά η διείσδυσή τους στην αγορά παραμένει χαμηλή, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση από το 19% στο 22%.

Μανιαδάκης: Εμφαση στη ζήτηση

Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, έδωσε με τη σειρά του έμφαση στο θέμα της ζήτησης των φαρμάκων.

Ο κ. Μανιαδάκης είπε πως τα μέτρα της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μνημονίων σχεδόν εξαντλήθηκαν στον τομέα του φαρμάκου, ο οποίος καταλαμβάνει το 30% των δαπανών της υγείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v