Τσίπρας: Η λιτότητα εξέθρεψε τους ακραίους στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή κρίση είναι μπροστά μας, το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός των ανέργων, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Απαιτείται προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Απέτυχε η λιτότητα, κλειδί για ενότητα ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης.

Τσίπρας: Η λιτότητα εξέθρεψε τους ακραίους στην Ευρώπη

Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει πλέον αποδειχτεί και τα 22 εκατ. των ανέργων στην Ευρώπη είναι η απόδειξη ότι η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι μπροστά μας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μοντέλο της λιτότητας απέτυχε, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό, το λαϊκισμό και την ακροδεξιά. «Η Ευρώπη έχει τα σύνορά της ανοιχτά στη λιτότητα αλλά κλειστά στους πρόσφυγες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε ότι η διαχείριση των τριών κρίσεων -οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας- έχει μετατραπεί σε πολιτική και οικονομική κρίση, κρίση της ίδιας της Ευρώπης. 

Θα πρέπει, υπογράμμισε, να αξιοποιήσουμε την κρίση, για να αναπροσαρμοστεί το οικονομικό υπόδειγμα και η λειτουργία της Ε.Ε.  

Το Brexit

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και το αυριανό δημοψήφισμα στη Βρετανία αποδεικνύει ακριβώς αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οπως είπε, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η ζημιά για το κοινό μας μέλλον είναι ήδη μεγάλη. Ενα Brexit θα είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, αλλά και η αποδοχή του ειδικού καθεστώτος που έχει πετύχει η Βρετανία, κι αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Διαμορφώνεται αρνητικό ευρωπαϊκό προηγούμενο έτσι κι αλλιώς, τόνισε.

Ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις διατάξεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη. Οπως είπε, το δικαίωμα των εργαζομένων σε αμοιβές που εξασφαλίζουν αξιοπρεπές δικαίωμα διαβίωσης, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το δικαίωμα στην προστασία από τη φτώχεια, αυτές και άλλες διατάξεις είναι ο μόνος δρόμος για τη βιώσιμη κοινή πορεία όλων μας και την κοινωνική δημοκρατία. 

Οπως υπογράμμισε, η δημοκρατία κινδυνεύει όταν τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα στην πράξη.

Τόνισε δε ότι ο κοινωνικός χάρτης της ΕΕ στερείται μηχανισμού επιβολής – και παραμένει ανεπαρκής δύναμη απέναντι στις τάσεις απορρύθμισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Πρέπει κάποια στιγμή από κείμενο συστάσεων να μετατραπεί σε κείμενο δράσεων, ανέφερε.

Συχνά, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων υπονομεύονται και γίνονται δικαιώματα α λα καρτ. Οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας και τα προγράμματα λιτότητας ωθούν κράτη - μέλη ακόμη και σε παραβίαση των υποχρεώσεών τους με βάση τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Απαιτείται θεσμική αναδιοργάνωση και όχι πλήρης ισοπέδωση, τόνισε.  

Το προσφυγικό 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα, κάλεσε όλους τους εταίρους της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ενώ επιτέθηκε εκ νέου στις μονομερείς ενέργειες και την ξενοφοβία που "αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της ΕΕ και υπονομεύουν το μέλλον μας". "Συνεχίζουμε", είπε, "να παλεύουμε σκληρά αυτές τις πολιτικές.

Αναμένουμε επίσης μια δίκαιη αναδιαμόρφωση της συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε η κάθε χώρα να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, τόνισε.  

Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση στην Κομισιόν για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ως 10 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε.  

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v