Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρρηγεωργίου: Όσοι δεν προσαρμοστούν θα το μετανιώσουν

«Πλέουμε σε άγνωστα νερά, γιατί το παιχνίδι έχει πια ριζικά αλλάξει. Η υπάρχουσα τεχνογνωσία δεν αρκεί, αλλά το μοντέλο που αλλάζει δεν κρύβει μόνο απειλές, αλλά και ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Σαρρηγεωργίου: Όσοι δεν προσαρμοστούν θα το μετανιώσουν

Για πρωτόγνωρες επερχόμενες αλλαγές στη ασφαλιστική βιομηχανία που δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν εύκολα από την υπάρχουσα τεχνογνωσία μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στα πλαίσια του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ethos Media.

«Πλέουμε σε άγνωστα νερά, γιατί το παιχνίδι έχει πια ριζικά αλλάξει. Η υπάρχουσα τεχνογνωσία δεν αρκεί, αλλά το μοντέλο που αλλάζει δεν κρύβει μόνο απειλές, αλλά και ευκαιρίες. Θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ενώ όσοι παλεύουν να διατηρηθεί το παρελθόν μέχρι... να πάρουν οι ίδιοι σύνταξη, θα έχουν απότομη και άσχημη έξοδο από την αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Μεταξύ των πεδίων που παρατηρούνται ραγδαίες αλλαγές, ο κ. Σαρρηγεωργίου συμπεριέλαβε:

Το γεωπολιτικό πεδίο, όπου για παράδειγμα ένα ενδεχόμενο BREXIT θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ασφαλιστική βιομηχανία.

Τις κεφαλαιαγορές, όπου τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει το σύνολο σχεδόν των εργαλείων τους για μια ανάπτυξη που δεν έρχεται. Επιπλέον, εταιρείες και άτομα (ή και συνταξιοδοτικά χαρτοφυλάκια) συχνά αναλαμβάνουν υψηλότερα ρίσκα που δεν αντιλαμβάνονται, στο βωμό της υψηλότερης προσδοκώμενης απόδοσης.

Στο δημογραφικό μέτωπο, με τους baby boomers να έχουν αρχίσει να βγαίνουν στη σύνταξη.

Στο καθεστώς εποπτείας που ζητάει περισσότερα κεφάλαια και εταιρική διακυβέρνηση. Πώς να τα εφαρμόσουν όλα αυτά οι ελληνικές εταιρείες με τη μέθοδο της αναλογικότητας και τελικά ποιος θα πληρώσει όλο αυτό το κόστος της εποπτείας;

Στις καλύψεις, καθώς αρκετοί νέοι κίνδυνοι προκύπτουν και παλαιοί βαίνουν ενισχυόμενοι.

Και φυσικά στην τεχνολογία. Οι πωλήσεις μέσω του internet δεν αποτελεί νέα εξέλιξη, αλλά παλαιά. Στα σκαριά βρίσκεται για παράδειγμα το peer to peer insurance, με τη δημιουργία virtual on line ασφαλιστικών εταιρειών.

Καταλήγοντας ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε με νόημα πως δεν θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να αλλάξουμε μόνο εμείς, αλλά και οι κυβερνώντες, που επιβάλλεται να αφήσουν πίσω τους ιδεοληψίες του παρελθόντος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v