Τι λέει το Μαξίμου για τις συναντήσεις Τσίπρα με Γεννηματά και Κουτσούμπα

Πηγές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες παρατηρούνται και συγκλίσεις. "Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου", επιμένει ο Μητσοτάκης.

Τι λέει το Μαξίμου για τις συναντήσεις Τσίπρα με Γεννηματά και Κουτσούμπα
Με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώνονται οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αύριο συναντά τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση, αύριο, αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Διάσταση απόψεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει στη συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή για αλλαγές στον εκλογικό νόμο» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την συνταγματική αναθεώρηση και τον νέο εκλογικό νόμο. 

Όπως μεταδίδει το Real.gr, o κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν άκουσε από τον κ. Τσίπρα μια τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήση». 

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Ν.Δ. συζητά μόνο για: 1)Το ζήτημα της ψήφου των ομογενών και 2)Την κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ν.Δ. επιμένει στην πρότασή της αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, ώστε η επόμενη Βουλή να με απλή πλειοψηφία να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. 

Όπως είπε, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν στις επόμενες εκλογές και ποια συνταγματική πρόταση επιθυμούν.



Real.gr ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ από realmedialive

Νωρίτερα, συνομιλώντας μπροστά στις κάμερες, οι δύο άνδρες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Τσίπρας: «Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα».

Μητσοτάκης: «Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η λειτουργία του κοινοβουλίου και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου».

Τσίπρας: «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποία το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου. Τα ίδια συζητάμε και σήμερα».

Μητσοτάκης: «Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση».

Τσίπρας: «Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v