Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5 - 2%» μετά το 2018

Η συμφωνία με τους εταίρους προκαλεί αισιοδοξία για την οικονομία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το συνέδριο του Economist. Αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ και πακέτο Γιούνκερ τα «όπλα» για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Τσίπρας: Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5 - 2%» μετά το 2018

Για πρώτη φορά υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για έξοδο από την κρίση, η συμφωνία δίνει προοπτική στην οικονομία, η χώρα εισέρχεται σε περιόδο ανάκαμψης. τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Μετασχηματίζουμε δομικά το κράτος και μεγιστοποιούμε την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας, τόνισε.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δεσμευτική εγγύηση των εταίρων μας για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην εξυπηρέτησή του της τάξης του 15% του ΑΕΠ ετησίως, στέλνουν ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το προηγούμενο διάστημα θωρακίσαμε τις τράπεζες και σπάσαμε αυτό που εμείς αποκαλούμε τρίγωνο της διαπλοκής. Η επαναφορά του waiver μεταφράζεται – μέσω των τραπεζών- σε περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο ίδιος.

Οπως τόνισε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτυπώνει και θεσμικά την αναπτυξιακή μας πολιτική. Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων εξωστρεφών εταιριών αλλά και τη στήριξη των ΜΜΕ.

Για πρώτη φορά η ενίσχυση και τα κίνητρα αφορούν φοροαπαλλαγές που σχετίζονται με την απόδοση. Με τον νέο νόμο εστιάζουμε σε 8 άξονες προτεραιότητας στις οποίες η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το νέο ΕΣΠΑ και στοχεύουμε σε ένα ποσοστό 50% μέχρι το Σεπτέμβριο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα επιδιώκουμε την πλήρη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ.

Το 2016 θα είναι μια καλή εκκίνηση για να ξεπεράσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί. Το 2016 το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ είχε αυξηθεί στα 750 εκατ. ευρώ. Στόχος για το 2019-20 είναι το ΠΔΕ να ανέβει στο 1,25 δισ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίθεση στο βασικό μισθό και τα εργασιακά κεκτημένα είναι ένας ολισθηρός δρόμος και οδηγεί σε παραγωγική υποβάθμιση και είναι αντιαναπτυξιαξή.

Η στροφή της οικονομίας προς την εξωστρέφεια απαιτεί χρόνο και στοχευμένες επιλογές. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε, υπογράμμισε.

Η επαναφορά των Σ.Σ.Ε. είναι προϋπόθεση για να επιστρέψει το ρυθμιστικό και προστατευτικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα, σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα «δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1,5 με 2%» μετά το 2018, κάτι που χαρακτήρισε «κοινό μυστικό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρώτα πρέπει να μπουν οι ρεαλιστικοί στόχοι και στη συνέχεια να μιλήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, διότι μέχρι σήμερα γινόταν το αντίθετο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v