Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας - Σουλτς: Να ενισχύσουμε την κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη

Στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής (σήμερα με 28 - αύριο με 27 μέλη), ο πρωθυπουργός. Εντονη ελληνική ανησυχία για επενδύσεις-οικονομία, εάν παραταθεί η αβεβαιότητα. Νέα πρόσκληση σε Α. Τσίπρα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Τσίπρας - Σουλτς: Να ενισχύσουμε την κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη

Στην τελευταία (;) Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ παρόντος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αύριο αναμένεται να συνεχισθεί η συνεδρίαση αλλά χωρίς τη συμμετοχή του 28ου -ακόμα- μέλους της.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, έχοντας προγραμματίσει κύκλο σημαντικών τετ α τετ επαφών (όπως με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκ των «βιαστικών» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, Μάρτιν Σουλτς), ενώ θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατόπιν δικής τους πρόσκλησης.

Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς ολοκληρώθηκε στις 10 π.μ. της Τρίτης. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση ότι "το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται άμεσα με την αποφασιστική ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής".

«Ξέρουμε το μπόι μας αλλά γνωρίζουμε και τον πολιτικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε σ' αυτή τη δραματική στιγμή για την Ενωση», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, ερμηνεύοντας τις λίαν προσεκτικές αναφορές της Αθήνας στην «επόμενη ημέρα» του Brexit.

Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας δεν πήρε δημοσίως θέση στον "καβγά" που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το εάν πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διεργασίες αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημία για την ευρωπαϊκή οικονομία και άρα πρέπει να αποφευχθούν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στις επενδύσεις, με αντανάκλαση σ' αυτές που προετοιμάζονται από καιρό στην Ελλάδα, καθώς "η ασάφεια θα φρενάρει επενδυτικές κινήσεις και θα ξαναβάλει στα συρτάρια σχέδια μηνών ή και ετών".

Ενας δεύτερος παράγοντας είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, βάσει των οποίων "χαράχτηκαν" τα εγχώρια πλάνα. "Οταν οι υπολογισμοί έγιναν στη βάση του αναπτυξιακού 1% στην ευρωζώνη, δεν θα μπορούν να σταθούν στο υφεσιακό κατρακύλισμά του", η επισήμανση.

Δημοκρατία - κοινωνική πολιτική

Η βασική "θέση" με την οποία προσέρχεται ο κ. Τσίπρας στη διήμερη, ιστορική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (σήμερα μεταξύ των 28 και αύριο σε επίπεδο 27) είναι αυτή που ανέπτυξε το Σάββατο μιλώντας στην ΚΕ του κόμματός του. Δηλαδή, σε μία φράση, "να ξαναγίνει ελκτική για τους πολίτες της η ΕΕ".

Την εξειδίκευση αυτού αναμένεται να επιχειρήσει τόσο στη σημερινή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που προγραμματίζεται για την Παρασκευή και στην οποία έχει επίσης προσκληθεί για δεύτερη φορά (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέλος του ΕΣΚ αλλά της έτερης ευρω-ομάδας, της Αριστεράς).

Η συνάντηση με την Γκάμπι Τσίμερ

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ. Στην συζήτηση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η Γενική Γραμματέας της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μαρία Ντ Αλιμόντε.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά το Βρετανικό Δημοψήφισμα, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση όπως το Ευρωκοινοβούλιο.

Επίσης εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η Αριστερά στην δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και οι Ελληνες υπουργοί συναντήθηκαν με την Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ρεβέκκα Χαρμς και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλερ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι προοπτικές σχηματισμού νέων προοδευτικών πλειοψηφιών, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v