Οι προτάσεις του Κυριάκου στο ΕΛΚ

Η πρώτη ομιλία του προέδρου της ΝΔ στους βουλευτές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Τα μηνύματα για «περισσότερη Ευρώπη», τις εκλογές στην Ισπανία και την εναλλακτική πρόταση για την οικονομία. Δίαυλος επικοινωνίας Μητσοτάκη με τους πολίτες.

Οι προτάσεις του Κυριάκου στο ΕΛΚ

Η πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις Βρυξέλλες, βρίσκει τη Γηραιά Ήπειρο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Το φάντασμα του Brexit το τελευταίο διήμερο πλανάται σε κάθε σημείο της βελγικής πρωτεύουσας, όπου συνεδριάζουν η Σύνοδος Κορυφής και οι ευρωομάδες και σε συνδυασμό με τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν προκληθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, συνιστούν ένα σκηνικό τρόμου σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και η οικονομία θα είναι τα δύο στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στην παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει για το σχέδιο που πρέπει να έχει η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά για την Ευρώπη, η οποία -όπως θα πει- θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και να αποδεικνύει εμπράκτως ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει την ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη» και θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους ομογάλακτούς του τη συμφωνία αλήθειας που απαιτείται να συναφθεί μεταξύ της Ε.Ε. και των πολιτών.

Το Brexit, θα υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι σε καμία περίπτωση Grexit, αφού οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν ριζικά ως προς το ποσοστό της ανεργίας, τις προοπτικές της κάθε οικονομίας, καθώς και το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά νομίσματα.

Νέα εποχή

Επικαλούμενος το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, θα μιλήσει για σαφή απόδειξη του γεγονότος ότι «ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες», υποστηρίζοντας πως υποχρέωση των ηγετών της Ε.Ε. είναι να οδηγήσουν την ίδια και τα έθνη σε μία νέα εποχή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ευθύνη των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών αλλά και ειδικά του ΕΛΚ να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της Ένωσης, ενώ θα δώσει έμφαση στην αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, «που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους».

Και στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί στην αναποτελεσματική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας παράλληλα την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για μεγαλύτερη ανάπτυξη (4% για την επόμενη πενταετία) και μικρότερα πλεονάσματα (2% αντί για 4%). Αυτό, άλλωστε, συζήτησε χθες ο κ. Μητσοτάκης και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ, αναφέροντας μάλιστα τους προβληματισμούς του για το ισχύον πρόγραμμα στη χώρα μας, το οποίο «δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».

Δίαυλο επικοινωνίας

Την ίδια στιγμή, και ενώ η ικανοποίηση στη Συγγρού μετά και την τελευταία δημοσκόπηση (Pulse για το Action 24) είναι εμφανής, συνεχίζεται η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος. Μάλιστα, με αφορμή αυτό, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, καλώντας τους να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο μέσω διαδικτύου και με τις απαντήσεις τους να συμβάλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος.

«Οι ομάδες εργασίας εργάζονται εντατικά για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων, ωστόσο θεωρώ απαραίτητη τη δική σας συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής μας πρότασης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα «θα αποτελεί το ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v