Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται δελεαστικά επιτόκια για να «βγουν λεφτά από το στρώμα»

Πολύ υψηλότερα επιτόκια και σειρά άλλων ευνοϊκών όρων προσφέρουν τώρα οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες μετρητών. Στόχος να μαζέψουν τα χαρτονομίσματα από τα «σεντούκια» σπιτιών και τα ταμεία των εμπόρων. Τα επιτόκια και τα κίνητρα που προσφέρουν.

Ερχονται δελεαστικά επιτόκια για να «βγουν λεφτά από το στρώμα»

Με στόχο την επιστροφή των χρημάτων από τα «στρώματα» των σπιτιών και από τα ταμεία των εμπόρων στα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων, οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί Όμιλοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν στους πελάτες τους καταθετικά προγράμματα δελεαστικών επιτοκίων και άλλων ευνοϊκών όρων.

Ενδεικτική είναι η περιγραφή του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς, που λήγει σήμερα (30 Ιουνίου, αλλά πιθανόν να ακολουθήσουν και επόμενα), σύμφωνα με το οποίο:

• Για μετρητά άνω των 5.000 ευρώ που θα τοποθετηθούν σε προθεσμιακή κατάθεση, το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 1,3%! Αντίθετα, για αντίστοιχες καταθέσεις που προέρχονται από μεταφορές λογαριασμών, οι προσφερόμενες αποδόσεις δύσκολα υπερβαίνουν το 0,7%-0,8% για ποσά των 100.000, ενώ καθίστανται οριακές για ποσά της τάξεως των 5.000-20.000 ευρώ.

• Η διάρκεια της κατάθεσης μπορεί να είναι από τρίμηνη έως ετήσια.

• Ο καταθέτης μπορεί να προσθέσει κατά τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης οποιοδήποτε ποσό μετρητών επιθυμεί, το οποίο θα τοκίζεται και αυτό με 1,30% και θα έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με την πρώτη κατάθεση.

• Η καταβολή των τόκων θα γίνεται σε μηνιαία βάση, με στόχο την παροχή ρευστότητας στους καταθέτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η παραπάνω περιγραφή του προϊόντος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενδεικτική, καθώς και άλλες ελληνικές τράπεζες προσφέρουν διαφόρων ειδών κίνητρα στους καταθέτες μετρητών.

Στόχος των τραπεζών δεν είναι μόνο να προσελκύσουν τα χρήματα που κρύφτηκαν στα «στρώματα» των σπιτιών τον Ιούνιο του 2015, υπό τον φόβο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (που έλαβαν χώρα στις 29/6/2015), αλλά και των χρημάτων που εισπράττονται σήμερα, χωρίς όμως οι αποδέκτες τους να τα περνούν μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Όσοι έκρυψαν τα λεφτά τους στα στρώματα και σήμερα φοβούνται πιθανές κλοπές και διαρρήξεις, αλλά και όσοι π.χ. έμποροι εισπράττουν μετρητά που φυλάσσουν σε σεντούκια, μέσα από τέτοια προγράμματα αποκτούν έναν λόγο παραπάνω να εμπιστευθούν και πάλι το τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, οι τράπεζες επανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως τον Δεκέμβριο του 2015, η Ελλάδα έλαβε τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και σήμερα πολύ μικρό μέρος της διεθνούς δημοσιότητας αναφέρεται στη χώρα μας. Όλα δείχνουν πως ο ελληνικός κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v