Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Καμιά αλλαγή στους στόχους ως το 2018

Κόβει κάθε συζήτηση για αλλαγές σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ο επικεφαλής του Eurogroup. Υπό συζήτηση το 2018 η σταδιακή αποκλιμάκωση του 3,5%. Ισχύει ό,τι συμφωνήσαμε για το θέμα του χρέους, ξεκαθαρίζει. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Ντάισελμπλουμ: Καμιά αλλαγή στους στόχους ως το 2018

Ουδεμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσο μάλλον για το χρέος, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, μέχρι τα μέσα του 2018. Το μήνυμα αυτό έστειλε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2018 και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, πράγματι θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε με νόημα, ερωτηθείς για την έμφαση στους φόρους, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. 

Οπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες διαβουλεύσεις στην ελληνική υπόθεση, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα, από μακροπρόθεσμος, κατέστη μεσοπρόθεσμος, που σημαίνει τα επόμενα 10 χρόνια. Όπως είπε, μετά το 2018, και εφόσον θα έχουν όλα εξελιχθεί ομαλά με το πρόγραμμα, θα μπορούσε να συμφωνηθεί αποκλιμάκωση του στόχου, σταδιακά στο 2,5% και 2% του ΑΕΠ.

«Για το χρέος, μέχρι το 2018 ισχύει ό,τι συμφωνήσαμε», υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας: «Και αυτό το ξέρει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση».

Οπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, η Ελλάδα είναι η πιο προστατευμένη χώρα της Ευρώπης από ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit λόγω της κάλυψής της από τα ευρωπαϊκά χρήματα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v