Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταπέλτης Τσατάνη κατά Παπαγγελόπουλου

Των καταγγελιών της για παρεμβάσεις στο έργο της εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου υπεραμύνθηκε η Εισαγγελέας Εφετών, Γ. Τσατάνη στην Επιτροπή της Βουλής. Τι κατέθεσε για συνομιλίες Παπαγγελόπουλου- Γκουτζαμάνη.

Καταπέλτης Τσατάνη κατά Παπαγγελόπουλου

«Ούτε φράση» δεν αλλάζει στα όσα καταλογίζει στον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο η Εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η κ. Τσατάνη υπερασπίστηκε τις καταγγελίες της για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της, στις οποίες αναγνώρισε κακουργηματικό χαρακτήρα. Οι σχετικές καταγγελίες είχαν υποβληθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιείχαν αναφορές για παρεμβάσεις προκειμένου να επιστρέψει η δικογραφία για την υπόθεση Βγενόπουλου στον εισαγγελέα Διαφθοράς. 

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τσατάνη είχε θέσει την σχετική υπόθεση στο αρχείο. «Είμαι θυμωμένη και αγανακτισμένη, αλλά όχι φοβισμένη γιατί είμαι όρθια», είπε στην Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της μακράς ακρόασής της, η κ. Τσατάνη ανέφερε ακόμη τη συνάντησή της με τον κ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία τους.

«Δεν είχε ποτέ περάσει από το μυαλό μου ότι θα είχα δεχθεί με τέτοιο περιεχόμενο παρεμβάσεις όπως έγινε στις 16.11.2015 στη συνάντησή μας και στην τηλεφωνική επικοινωνία στις 22.11.2015». Σχολιάζοντας άλλωστε τα όσα έχει πει ο κ. Παπαγγελόπουλος διαψεύδοντας ότι παρενέβη στο έργο της εισαγγελέως, είπε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με την αλήθεια και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τις δυο επικοινωνίες μας και προβληματίζομαι για την ανησυχία του και τον προβληματισμό του και στη Βουλή και στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και στις καταθέσεις του στην Επιτροπή Θεσμών».

Η κυρία Τσατάνη υπεραμύνθηκε του ήθους της ως δημόσιου λειτουργού τονίζοντας ότι «τα περί αυστηρότητας και υποχρεώσεώς μου να εξαιρούμαι από υποθέσεις που ενδεχομένως εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δεν με αγγίζουν». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν συνέτρεχε κανένας λόγος εξαίρεσής μου από την υπόθεση. Δεν είχα καμία φιλία ή σχέση με εμπλεκόμενο πρόσωπο ώστε να εξαιρεθώ».

Εξάλλου η ίδια διέψευσε ότι ζήτησε από τον κ. Παπαγγελόπουλο οποιαδήποτε βοήθεια για την κόρη της: «Δεν συνηθίζω να κλαίω στις πλάτες πολιτικών», ανέφερε, και επεσήμανε πως «δεν έχει βρεθεί κανείς να προσδώσει στο πρόσωπό μου κάποιο ψόγο μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας στο εισαγγελικό Σώμα με τον σταυρό στο χέρι στην κυριολεξία».

Η κ. Τσατάνη αναφέρθηκε ακόμη σε συνάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, κατά την οποία ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται να μίλησε για «πιθανές παρανομίες μου». Όπως ανέφερε φέρεται να ρώτησε την κ. Γκουτζαμάνη «τι την κρατάτε; Ασκείστε της επιτέλους πειθαρχική δίωξη». Κατά την κατάθεση Τσατάνη, η κ. Γκουτζαμάνη του υπενθύμισε πως «η κ. Τσατάνη είναι εκείνη που επέβαλε αυστηρή εγγυοδοσία στον αείμνηστο Αγγέλλου- τον πρώην στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή- λέγοντάς του «ο Αγγέλου πολιτικά πρόσκειται εκεί που πρόσκειται η οικογένειά της» και «μήπως τελικά κάνει την δουλειά της η γυναίκα;».

«Εις βάρος μου εξυφαίνεται ύποπτος ιστός, ιστός αράχνης», τόνισε η κυρία Τσατάνη, λέγοντας ότι «δυσανασχετούν και δεν τους είναι αρεστός ο δικαιοδοτικός μου ρόλος»: «Υπηρετώ το νόμο, τα πραγματικά γεγονότα, τον όρκο μου και την συνείδησή μου», είπε και πρόσθεσε ότι το να θέσει την υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο «είναι αποτέλεσμα βασανισμού, έρευνας κρίσεώς μου στο σύνολο των στοιχείων που είχα ενώπιόν μου».

Τέλος, κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελόπουλο για «λάσπη»: «Πίστευα ότι ενδεχομένως μπορεί να έχει και κάποια σφαλερή πληροφόρηση, όμως είχε αποκρυσταλλώσει την άποψη [ότι] όφειλα να επιστρέψω την δικογραφία, ότι ‘ήταν στην θέση που ήταν για να καθαρίσει την Δικαιοσύνη από βρώμικα φαινόμενα’».

Η κ. Τσατάνη αναφέρθηκε και στο περιστατικό κατά το οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος θέλησε να συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση με κυπρίους δικαστικούς, αλλά αποπέμφηκε από την ίδια ως αναρμόδιος: «Δεν πήγα για να κλάψω ούτε να του ζητήσω βοήθεια. Και πώς άλλωστε όταν είχε προηγηθεί στις 10.7.2015 το περιστατικό όπου του είπα ότι είναι αναρμόδιος να εισέρχεται να παρακολουθήσει σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα». «Μετά το περιστατικό αυτό ήτο ποτέ δυνατόν να πάω κλαίγοντας να ζητήσω την βοήθειά του. Ποια βοήθεια; Για την πειθαρχική μου δίωξη; Μα αυτό ήρθε αργότερα επειδή υπήρξε δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της έρευνάς μου», πρόσθεσε η κ. Τσατάνη.

«Πιθανολογούσα τον πόλεμο, αλλά τόσο άγριο δεν τον ανέμενα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v