Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση ΝΔ για τον κίνδυνο των άκρων

Υψηλοί γαλάζιοι τόνοι με όπλο τη... Χρυσή Αυγή. Τι καταγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς σχολιάζει η Συγγρού την τοποθέτηση Βούτση για τις ψήφους των βουλευτών. Ο λαϊκισμός, οι ανέξοδες υποσχέσεις και τα... αδιέξοδα.

Προειδοποίηση ΝΔ για τον κίνδυνο των άκρων

Ζήτημα ίσως και ωρών είναι η κατάθεση από την κυβέρνηση στη Βουλή του σχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο και ήδη στη Συγγρού, μέσω δηλώσεων του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών, έχουν προαναγγείλει τη σκληρή στάση τους απέναντι στην πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει χαρακτηρίσει «εγκληματική» την απλή αναλογική και δηλώνει βέβαιος ότι οι 200 βουλευτές που ψάχνει η κυβέρνηση προκειμένου ο νέος νόμος να εφαρμοστεί άμεσα, στις επόμενες εκλογές, δεν θα εξευρεθούν τελικά.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα βρίσκεται σταθερά ψηλά στη γαλάζια ρητορική το επόμενο διάστημα και δη στην επικείμενη κοινοβουλευτική μάχη, όπως αποφασίστηκε και σε πρόσφατη σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του, είναι ο κίνδυνος ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής και της κατάληψης από αυτήν της θεσμικής θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δύο πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ το επεσήμανε με έμφαση:

«Η απλή αναλογική δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Ο μεγάλος συνασπισμός έχει και ένα τεράστιο μειονέκτημα. Κάνει τη Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε την περασμένη Δευτέρα (Star), ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε επισημάνει (ΣΚΑΪ) ότι «αν κάποιοι είναι κοντά στη λογική της απλής αναλογικής, ας το σκεφτούν δύο φορές, διότι θα πρέπει να συμμαχήσουν με τη Χρυσή Αυγή. Μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην εξίσωση».

Επειδή, πάντως, όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού, «ο πρωθυπουργός, για να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του, είναι σε θέση να συμμαχήσει ακόμα και με τον... διάβολο», δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, παρά όσα έλεγε μέχρι τώρα περί του αντιθέτου, τελικά να επιζητήσει τις 18 ψήφους της Χρυσής Αυγής για να περάσει τον εκλογικό νόμο.

Προς ενίσχυση αυτής της άποψης μάλιστα, επικαλούνται τη χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής (και στενού συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα) Νίκου Βούτση (ΣΚΑΪ), ο οποίος ουσιαστικά θέλησε να αποενοχοποιήσει την ενδεχόμενη υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από τους βουλευτές του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Σωσίβιο για να διασωθούν»

«Αν θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν αυτό το σωσίβιο για να διασωθούν, ας το κάνουν. Αλλά να ξέρουν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ενίσχυση των άκρων. Και όπου άκρο, εξηγούν στη ΝΔ, δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή αλλά και από την άλλη πλευρά, κόμματα και κινήματα αριστερών καταβολών που στηρίζονται στον λαϊκισμό, στα εύκολα και ευχάριστα λόγια, καθώς και στις ανέξοδες υποσχέσεις.

Αυτή την ανάγκη η Ευρώπη να περάσει στη μετα-λαϊκισμό εποχή υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. «Το μέλλον είναι να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα και τελικά είναι εναντίον των λαών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα επιμείνει στην άποψη ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν «βγάζει» πουθενά.

Με αφορμή, εξάλλου, την επιστολή της COSCO για τον κυρωτικό νόμο της παραχώρησης του ΟΛΠ, η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Αλήθεια, ποιος θα την εμπιστευτεί, εντός και εκτός Ελλάδας; Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v