Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατέθεσε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για ΟΛΠ ο Θ. Δρίτσας

Το θέμα αναφορικά με την Cosco έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά, δηλώνει η Ολγα Γεροβασίλη. Η φασαρία που έγινε δεν έχει καμία βάση, υποστηρίζει ο υπουργός Ναυτιλίας. Ποιες αλλαγές κατέθεσε.

Κατέθεσε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για ΟΛΠ ο Θ. Δρίτσας

Κατέθεσε ο Θ. Δρίτσας τις νομοτεχνικές βελτιώσεις μετά τις ενστάσεις της Cosco. «Η φασαρία που έγινε μετά την επιστολή δεν έχει καμία βάση», υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή. Θέλω να πιστεύω ότι η πλευρά του παραχωρησιούχου είχε δεχτεί «υπερβολικές» νομικές συμβουλές. 

Δεν έπρεπε να δημιουργηθεί το ζήτημα, αλλά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το «σήκωσε» η αντιπολίτευση, παρότι μπορούσε να δει τα κείμενα και να αντιληφθεί τι συμβαίνει.

Δεν είναι ζητήματα που θα φέρουν σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση και τον παραχωρησιούχο, σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Αναζητήσαμε λύσεις σε κάθε νομικά ανασφαλή προσέγγιση και το λύσαμε, σημείωσε ο κος Δρίτσας.

Με τις αλλαγές καλύπτονται οι απαιτήσεις της Cosco, όπως θεωρούσε πως προβλέπονται στην αρχική σύμβαση παραχώρησης. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ταχεία έγκριση των μελετών για τις επενδύσεις στο λιμάνι (αν μια μελέτη δεν έχει εγκριθεί από τις αρχές εντός 90 ημερών θα θεωρείται εγκεκριμένη), παρέχεται ευελιξία στον ΟΛΠ ώστε να προκηρύσσει διαγωνισμούς ως ιδιωτική εταιρεία. Επαναφέρονται, επίσης, οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης για τα εργασιακά και την εν γένει αναδιοργάνωση/λειτουργία του ΟΛΠ

Οι παραπάνω αλλαγές φαίνεται πως ικανοποιούν την κινεζική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ στελέχη της Cocso εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διορθωτικές παρεμβάσεις στη σύμβαση παραχώρησης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αλλά ούτε αλλαγής αναφορικά με την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Εργασίας, που θα μπορεί να αλλάζει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας αποδέχτηκε να διακοπεί η συνεδρίαση, προκειμένου η Βουλή να έχει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και να συζητήσει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Στην πρώτη τοποθέτησή του είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε στα «μουλωχτά», αλλά σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ και ότι έγιναν από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης που ελέγχει όλα τα νομοσχέδια και τα βελτιώνει προς την κατεύθυνση της «καλής νομοθέτησης».

Γεροβασίλη: Το θέμα έχει διευκρινιστεί πλήρως

Το θέμα αναφορικά με την Cosco έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά, δηλώνει η Ολγα Γεροβασίλη.

Σε δήλωσή της σημειώνει πως «όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με την Cosco είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου.

Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v