Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Στα χέρια κυβέρνησης-θεσμών η αξιολόγηση των τραπεζών

Παραδόθηκε σε κυβέρνηση και θεσμούς η μελέτη της Spencer Stuart για τα Διοικητικά Συμβούλια. «Θολό» σημείο ο χρόνος προσαρμογής που θα δοθεί στις τράπεζες. Η διάσταση μεταξύ θεσμών και SSM. Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΤΧΣ: Στα χέρια κυβέρνησης-θεσμών η αξιολόγηση των τραπεζών

Στα χέρια κυβέρνησης και θεσμών βρίσκεται πλέον η αξιολόγηση δομών εταιρικής διακυβέρνησης και μελών Διοικητικών Συμβουλίων που διενήργησε η Spencer Stuart για λογαριασμό του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο απέστειλε, την Πέμπτη, τη συνολική μελέτη, τόσο στους θεσμούς όσο και στην κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας εντός του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος μία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γνωστοποιηθεί σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά το σκέλος της αξιολόγησης που της αναλογεί.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών τους, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το ΤΧΣ διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).

Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι τράπεζες θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στα συμπεράσματα της αξιολόγησης. Το πόσος χρόνος θα δοθεί για την προσαρμογή είναι ένα θολό σημείο.

Οι θεσμοί πιέζουν να διενεργηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ο SSM όμως έχει ζητήσει από τις τράπεζες σχεδιασμό για ολοκλήρωση των αναγκαίων προσαρμογών στα Διοικητικά Συμβούλια ως τον Σεπτέμβριο, λένε οι τραπεζίτες.

Την τελική ευθύνη για το αν οι τράπεζες προσαρμόστηκαν στα συμπεράσματα της αξιολόγησης του ΤΧΣ την έχει, με βάση το Μνημόνιο, η ΤτΕ. Το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση (σ.σ. ανεξαρτήτως του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα) για να ενημερώσει τους μετόχους.

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, μπορεί να δημοσιοποιήσει την έκθεση μαζί με τα ονόματα των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια, εξέλιξη πάντως που φαντάζει πλέον απίθανη λόγω και της επικείμενης διαδικασίας αντικατάστασης του συνόλου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Με την κατάθεση στους θεσμούς και την κυβέρνηση της αξιολόγησης δομών εταιρικής διακυβέρνησης και μελών Δ. Σ. και επιτροπών, το ΤΧΣ ολοκληρώνει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η μελέτη για την άρση των μη κανονιστικών εμποδίων και αυτή του συντονισμού δράσης των συστημικών τραπεζών, τα συμπεράσματα των οποίων αποτέλεσαν τη βάση για τις αλλαγές που επήλθαν ή θα επέλθουν στο πλαίσιο διαχείρισης των NPLs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v