Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Χώρα του Δράκου ο Τσίπρας προς άγραν επενδύσεων

Στο Πεκίνο από σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο πενθήμερης επίσημης επίσκεψης για «αναβάθμιση και επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας». Επενδύσεις και εξαγωγές στο επίκεντρο. Συνοδεία κυβερνητικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων 40 επιχειρήσεων.

Στη Χώρα του Δράκου ο Τσίπρας προς άγραν επενδύσεων

Η ρήση του Κινέζου φιλόσοφου Λάο Τσε, «ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα», επιβεβαιώθηκε χθες: αν και η απόσταση Αθήνα-Πεκίνο δεν είναι... χίλια χιλιόμετρα, το «βήμα» που χρειαζόταν για να τη διανύσει ο Αλέξης Τσίπρας έγινε (παρότι στην εκκίνηση η κυβέρνηση έδειξε να σκοντάφτει...), με την υπερψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco -και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, 223 «ναι».

Με το... προαπαιτούμενο (της υπερψήφισης) να έχει εκπληρωθεί, αναχώρησε εχθές το απόγευμα για τη χώρα του Δράκου, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας (Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Σταθάκης, Ολγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Μάρδας, Αριστείδης Μπαλτάς, Σία Αναγνωστοπούλου) και συνοδευόμενος από εκπροσώπους 40 επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων (επιμελητηρίων, συλλόγων κ.λπ.), η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Η επίσημη επίσκεψη θα διαρκέσει πέντε ημέρες, με σταθμούς το Πεκίνο (Σάββατο-Τρίτη) και τη Σανγκάη (Τετάρτη), ενώ πέραν των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με την κινεζική πολιτική ηγεσία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιχειρηματικά φόρουμ, συναντήσεις και υπογραφές διμερών συμφωνιών επιχειρηματικότητας.

«Ανανέωση» της 10ετούς στρατηγικής σχέσης

Στην ουσία, δέκα χρόνια μετά την υπογραφή στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας, οι δύο πρωθυπουργοί «θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν» σε νέους τομείς αυτή τη σχέση.

Η έμφαση θα δοθεί, πάλι, στα πεδία των επενδύσεων και των εξαγωγών, με τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη συνεργασία στον τουρισμό να έπονται -μεταξύ άλλων αναμένεται να «ξεπαγώσει» η απευθείας αεροπορική τουριστική σύνδεση.

Από τη μέχρι τώρα προεργασία (σ.σ. που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος μετέχει στην κυβερνητική αποστολή) προκύπτει «καλό win win πλαίσιο» για συνεργασία στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, με αξιοποίηση των ζωνών σε Ελευσίνα, Σκαραμαγκά και Πέραμα.

«Προχωρημένες» θεωρούνται οι συζητήσεις για κινεζικά κεφάλαια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που δρομολογεί (εδώ και μήνες) η κυβέρνηση ως χρηματοδοτικό «εργαλείο» για το αναπτυξιακό σχέδιο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις του κ. Τσίπρα στο κέντρο έρευνας-ανάπτυξης της ΖΤΕ και στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI, όπου θα έχει συζητήσεις με τους επικεφαλής τους.

Το από τριετίας ενδιαφέρον των δύο κολοσσών αφορά στη δημιουργία (και επέκταση) διαμετακομιστικών κόμβων για τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σινικό Τείχος και Τιεν Αν Μεν

Το πρώτο διήμερο (Σάββατο-Κυριακή) το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό καθώς περιλαμβάνει ξενάγηση στο Σινικό Τείχος και επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI. Σήμερα το μεσημέρι θα μεταδοθεί συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κανάλι CCTV, το οποίο περιλαμβάνεται στο μπουκέτο της Nova (θέση 805).

Οι επίσημες συναντήσεις του κ. Τσίπρα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα: με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.

Την Τρίτη (5/7), μετά την ξενάγηση στην Απαγορευμένη Πόλη, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στην πλατεία Τιεν Αν Μεν και αμέσως μετά θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ.

Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα υπογραφεί η κοινή δήλωση για τη συνολική στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Επίσης, αναμένεται να υπογραφούν πολλές διμερείς συμφωνίες στα πεδία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ταυτόχρονα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος και της China Development Bank αλλά και συμφωνία μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Κίνας για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με στελέχη και επιχειρηματίες από εταιρίες νέων τεχνολογιών, με Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Σαγκάη και με τον πρόεδρο της Cosco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v