Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρκυρα: Ξέχασαν το ΣΔΙΤ για τη μονάδα απορριμμάτων

Λύσεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, χωρίς τον διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας με ΣΔΙΤ, αναζητεί η δημοτική αρχή. Μέχρι στιγμής, όμως, ο διαγωνισμός δεν έχει ακυρωθεί.

Κέρκυρα: Ξέχασαν το ΣΔΙΤ για τη μονάδα απορριμμάτων

Με... προσωρινές λύσεις, κατά το πρότυπο άλλων περιοχών της χώρας που πνίγονται εδώ και χρόνια στα σκουπίδια, και με την αέναη διαβούλευση φαίνεται πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων ο δήμος Κέρκυρας, όπως υποστηρίζουν όσοι ασχολούνται με την υπόθεση. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως στο σχέδιο που εκπονήθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά και το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου (έπειτα από 20 ημέρες), δεν υπάρχει πουθενά η λέξη ΣΔΙΤ! 

Ο διαγωνισμός για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπήκε στο ψυγείο, όταν εξελέγη ο σημερινός δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα ακυρωθεί

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Κέρκυρας εγκρίθηκε από την (τότε) διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, την ίδια ημέρα με το αντίστοιχο έργο της Ηπείρου. Και ενώ στην Ηπειρο πρόκειται εντός των προσεχών εβδομάδων να υπογράψουν με τον ανάδοχο του έργου (την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), στην Κέρκυρα αναζητούν νέες λύσεις με νέα διαβούλευση κ.λπ.

Ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας προβλέπει την κατασκευή μονάδας δυναμικότητας 87.000 τόνων. Αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι όμιλοι και είχαν προεπιλεγεί τέσσερις εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η σύμπραξη της ΔΕΗ με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τώρα η δημοτική αρχή αναζητεί «ενδιάμεση λύση», με την εγκατάσταση δεματοποιητών κ.λπ., χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ο τρόπος με τον οποίο θα λυθεί το πρόβλημα χωρίς το ΣΔΙΤ και χωρίς να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, για τον οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Κέρκυρας σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον κλειστό ΧΥΤΑ Λευκίμμης «κατέστρεψε τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, με ζημία περί τις 250.000 ευρώ, μάλλον δολιοφθορά που φυσικά ο υπαίτιος δεν βρέθηκε ποτέ».

Οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι ανέστειλαν, πάντως, τις κινητοποιήσεις και επέτρεψαν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου καθώς τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η τοπική οικονομία. Όμως εύκολες λύσεις για τη δημοτική αρχή δεν υπάρχουν, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο μεταφοράς των σκουπιδιών στην Ηπειρο αφού υπάρχουν αντιδράσεις εντός του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της τελευταίας, παρά την καλή διάθεση του δήμου Ιωαννίνων.

Το σχέδιο του δήμου, όπως μεταφέρεται από τον τοπικό Τύπο, φαίνεται πως βασίζεται καταρχήν στο γεγονός πως από Σεπτέμβριο θα μειωθεί η τουριστική κίνηση και συνεπώς και τα σκουπίδια… Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο δήμος Κέρκυρας αναζητούν νέα χωροθέτηση για τη λειτουργία μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης, «η οποία θα ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Υπόσχονται επίσης «αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης και πραγματοποίηση κοινωνικού διαλόγου με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας». Οι κάτοικοι της Λευκίμμης, όμως, εξακολουθούν να αντιδρούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πήγε προ ημερών στην Κέρκυρα, δεν είπε, επίσης, λέξη για τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ που... ξέχασε να ακυρώσει η δημοτική αρχή. Υποστήριξε πως εγκαθίσταται «σύστημα προσωρινής μηχανικής διαλογής, η οποία θα προηγηθεί της οριστικής». Παράλληλα «με την εγκατάσταση της μηχανικής διαλογής έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις περίπου 3.000.000 ευρώ για να υπάρξει η αποκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο των ποιοτικών χαρακτηριστικών που πρέπει να λειτουργούν εκεί» (σ.σ. του μοναδικού ΧΥΤΑ στο νησί).

Στην επιστολή 231 κατοίκων της Κέρκυρας προς τον πρωθυπουργό, υποστηρίζεται πως «ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κορεσθεί προ καιρού και μάλιστα η Ελλάδα πληρώνει και πρόστιμα για τη χρήση του. Ποτέ δεν έγινε σωστή διαχείριση απορριμμάτων παρά τα κονδύλια που εδόθησαν». Ειδικά για το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη αναρωτιούνται αν «πρέπει να επιληφθεί κάποιος εισαγγελέας, ώστε να διερευνηθεί αν έγινε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε ένα έργο το οποίο ουδέποτε λειτούργησε και πιθανόν ουδέποτε θα λειτουργήσει. Κάποιοι μάλιστα ωφελήθηκαν με αποζημιώσεις από απαλλοτριωθείσες εκτάσεις, οι οποίες εκτάσεις έγιναν χώροι του ΧΥΤΑ που ίσως δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v