Πεκίνο προς Αθήνα: Θα σας βοηθήσουμε να γίνετε πιο δυνατοί

Πέντε επενδυτικές προτάσεις παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Πώς «ανέβηκε πίστα» η ελληνο-κινεζική συνεργασία. Επιχειρηματικές συμφωνίες στο Πεκίνο, με κορμό το Enterprise Greece. Συναντήσεις σήμερα με Alibaba και Cosco στη Σαγκάη.

Πεκίνο προς Αθήνα: Θα σας βοηθήσουμε να γίνετε πιο δυνατοί

Αποστολή στην Κίνα, Μαρίνα Μάνη

Η πρώτη επέτειος από το "συνταρακτικό", όπως το αποκαλούν στο κυβερνών κόμμα, δημοψήφισμα, βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα να υλοποιεί τη γνωστή ρήση του Τενγκ Χσιάο Πινγκ "δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια".

Τα..."ποντίκια", εν προκειμένω, είναι οι επενδύσεις, από τις οποίες εξαρτάται η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ως εκ τούτου, έστειλε ελπιδοφόρα μηνύματα η διαβεβαίωση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον κ. Τσίπρα, ότι: "οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας" και "η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μία δυνατή Ευρώπη".

Είχε προηγηθεί η ελληνική διαβεβαίωση, διά στόματος κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα άφησε πίσω της τους κινδύνους που προκάλεσε η πολυετής κρίση, αλλά και η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει (κυρίως το Brexit), θα βρει "τις κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις".

Επισημάνσεις με νόημα καθώς το Πεκίνο έχει επιλέξει τη χώρα μας ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη και "γέφυρα" Ανατολής-Δύσης.

Κατά την κυβέρνηση μάλιστα η ελληνο-κινεζική συνεργασία "ανέβηκε επίπεδο" καθώς ξεκίνησε το 2006 με συμφωνία για εταιρική σχέση και κλείνει το 2016 με συμφωνία στον ΟΛΠ". (Χθες άλλωστε επικυρώθηκε και τυπικά στο Πεκίνο, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco, η σύμβαση παραχώρησης του 67% του Λιμανιού, που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Βουλή».

Οι πέντε επενδυτικές προτάσεις του κ. Τσίπρα

Σ' αυτό το πλαίσιο, του "νέου, αναβαθμισμένου επιπέδου", και μετά την εντυπωσιακή τελετή υποδοχής που του επιφύλαξε η κινεζική ηγεσία, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον ομόλογό του πέντε επενδυτικές προτάσεις... πιο άμεσης υλοποίησης.

Τις εξής:

1) Επενδύσεις στο Θριάσιο (σ.σ. οι δύο κολοσσοί στο νχώρο των νέων τεχνολογιών, Huawei και ΖΤΕ ενδιαφέρονται για επέκταση των δραστηριοτήτων τους), στα Ναυπηγεία (επισκευές κινεζικών πλοίων), στο Καστέλι της Κρήτης (αεροδρόμιο) και στις τράπεζες (κεφάλαια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση).

2) Διεύρυνση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

4) Στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας: δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και απευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα για αύξηση του τουριστικού ρεύματος (σ.σ. "έστω και το ένα δέκατο από τα 100 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες ετησίως μας φτάνει", αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση).

6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κινεζική πλευρά έδειξε ιδιαίτερα θετική, ενώ αποφασίσθηκε η δημιουργία μόνιμης ελληνοκινεζικής επιτροπής follow up, δηλαδή για την παρακολούθηση των θεμάτων αυτών και την εξέταση των επόμενων βημάτων σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Σινο-ελληνικό Φόρουμ για Ναυτιλία και Τουρισμό

Πέραν αυτών, ο φορέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, Enterprise Greece, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο φορέα της Κίνας (China Council for the Promotion of International Trade), διοργάνωσαν χθες σινο-ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης ("China-Greece MaritimeCooperation Forum to Fuel Growth").

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε τις δυνατότητες που ανοίγει η ελληνο-κινεζική συνεργασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους των υποδομών και του τουρισμού.

Υπέγραψε μάλιστα συμφωνία για τριετές κοινό πρόγραμμα δράσης με την κινεζική Εθνική Διοίκηση Τουρισμού, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

- Αμοιβαία τουριστική προβολή των δύο χωρών.

- Συνεργασία, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στο πεδίο ειδικών μορφών τουρισμού, όπως στον πολιτιστικό, γαμήλιο, ιατρικό & ευεξίας, συνεδριακό.

- Συνεργασία στον τομέα της αμοιβαίας προώθησης του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού τουρισμού, με σκοπό την αμοιβαία προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στις δύο χώρες.

- Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέσω της αμοιβαίας διοργάνωσης εντατικών μαθημάτων ελληνικής και κινεζικής γλώσσας για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

- Αμοιβαία ενημέρωση για τα ισχύοντα επενδυτικά προγράμματα αλλά και τα κίνητρα για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού.

- Εναρξη απευθείας τακτικών και έκτακτων πτήσεων Αθήνας-Πεκίνου.

- Ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, τα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που συντόνισε το Enterprise Greece (σ.σ. συμμετέχουν περίπου 45 επιχειρηματίες, προερχόμενοι κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, ναυτιλίας, ενέργειας, τουρισμού, υγείας, των καλλυντικών, της αγροδιατροφής και του μηχανολογικού εξοπλισμού), πραγματοποίησαν ομιλίες-παρουσιάσεις και περίπου 150 κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις με Κινέζους επιχειρηματίες, εκ των οποίων 300 συμμετείχαν στο Φόρουμ.

Επιχειρηματικές συμφωνίες

Παρουσία του κ. Σταθάκη, του Κινέζου υπουργού για θέματα Ναυτιλίας Γουάν Χονγκ και των επικεφαλής των οργανισμών προώθησης εξωστρέφειας των δύο χωρών, Χρήστου Στάικου και Ζιν Ζενγουέι, υπογράφηκαν οκτώ συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που αφορούν στην ενίσχυση της σινο-ελληνικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, των ακινήτων, του εμπορίου και της τεχνολογίας.

Στη Σαγκάη με Alibaba και Cosco

Σήμερα η ελληνική αποστολή αναχωρεί για Σανγκάη, όπου επίσης προγραμματίζεται επιχειρηματικό Φόρουμ και κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως οι επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και της Cosco.

Η συνάντηση με Γινπίνγκ

Πριν αναχωρήσει από το Πεκίνο, ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Κινέζο Πρόεδρο Ξι Γινπινγκ. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση, μπροστά μας ανοίγεται μια νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας "Μια ζώνη ένας Δρόμος" (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας.

Μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο και κατέληξε: η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα άνοιξε μια νέα σελίδα ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v