Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινόπουλος: Ξεκίνησε due diligence η Σκλαβενίτης

Με την έναρξη πλήρους ελέγχου για λογαριασμό της Σκλαβενίτης, ξεκίνησε χθες ο αγώνας δρόμου με σκοπό το έγκαιρο κλείσιμο μιας συμφωνίας διάσωσης για τη Μαρινόπουλος. Τι άλλο συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι, τα «αγκάθια» και τα χρονικά περιθώρια.

Μαρινόπουλος: Ξεκίνησε due diligence η Σκλαβενίτης

«Ουσιαστική» χαρακτηρίζεται από τους εμπλεκόμενους η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το βράδυ, μεταξύ της Σκλαβενίτης, της Μαρινόπουλος και των τραπεζών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα πιθανό deal διάσωσης της δεύτερης από την πρώτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη από χθες η Price Waterhouse Coopers ξεκίνησε το due diligence (οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο) για λογαριασμό της Σκλαβενίτης, ενώ συμφωνήθηκε ο σχηματισμός ομάδων εργασίας που θα τεκμηριώσουν επιμέρους απόψεις ενός deal που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και πολυσύνθετο, λόγω του μεγέθους αλλά και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος Μαρινόπουλου.

Μεγάλη σημασία έχει και η πίεση χρόνου, που δημιουργείται από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χρηματοδότηση της λειτουργίας των καταστημάτων στο μεσοδιάστημα που απαιτείται μέχρι την κατάληξη μιας συμφωνίας δεν έχει διασφαλιστεί και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 15-20 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι περιορισμένο και σίγουρα δεν φτάνει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η κύρια συζήτηση στο Πρωτοδικείο για την αίτηση της Μαρινόπουλος να υπαχθεί στο άρθρο 99.

Ορισμένοι δε έγκυροι παρατηρητές τοποθετούν το κρίσιμο διάστημα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει μια «καταρχήν συμφωνία», μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην καταρρεύσει ολοσχερώς ο εφοδιασμός των καταστημάτων και η προσέλευση πελατών.

Προς την ίδια κατεύθυνση άλλωστε πιέζει και το «κενό» στην προστασία της εταιρίας, σε ό,τι αφορά τα μισθωμένα ακίνητα, στα οποία στεγάζεται πληθώρα καταστημάτων. Ήδη διεξάγονται επαφές με ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ληξιπρόθεσμα μισθώματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η «ανοχή» τους για ένα διάστημα, όλοι αναγνωρίζουν όμως ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η Σκλαβενίτης αποτελεί τον μοναδικό συνομιλητή στην υπόθεση, παρά τις διαρροές για ενδιαφέρον από ξένα funds, όπως η Sankaty Advisors και η Bartons.

Πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν την ύπαρξη «ενδιαφέροντος» από την πλευρά ξένων funds, γνωρίζοντας όμως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά, θεωρούν ως δεδομένο ότι θα θέσουν όρους πολύ υψηλού «κουρέματος» για τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές, τους οποίους δεν πρόκειται να δεχτούν οι προμηθευτές, η συναίνεση των οποίων είναι απαραίτητη για να υπάρξει μια λύση στο πλαίσιο κάποιου άρθρου του πτωχευτικού κώδικα.

Ίσως δε έχει ιδιαίτερη σημασία να επαναληφθούν οι όροι που εξ αρχής έχει θέσει η Σκλαβενίτης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία αποδεκτή από τoν όμιλο Μαρινόπουλος, τις τράπεζες και τους προμηθευτές:

- Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες

- Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)

- Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις

- Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος

- Από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v