Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκαλύψεις-βόμβα για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη από τον Γκάλμπρεϊθ

Τις λεπτομέρειες του Σχεδίου Β για μετάβαση σε νέο νόμισμα, που εκπονούσε μια μικρή ομάδα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τον Μάρτιο του 2015, αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Προέβλεπε, μεταξύ άλλων, εθνικοποίηση της ΤτΕ, επιστράτευση υπαλλήλων, κλείσιμο τραπεζών.

Αποκαλύψεις-βόμβα για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη από τον Γκάλμπρεϊθ
Κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νέα δραχμή, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος περιελάμβανε μεταξύ άλλων το «Plan B» που εκπονούσε υπό άκρα μυστικότητα από τον Μάρτιο του 2015 η ομάδα Βαρουφάκη, αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, συντονιστής της ομάδας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Όπως γράφει στο βιβλίο του ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ενώ για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα εκτυπώνονταν υποσχετικές.

Υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια αλλά και για τις προμήθειες είχαν οριστεί οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.

Το σχέδιο περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Το σχέδιο μπορεί να μην εφαρμόστηκε, αλλά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο καθηγητής, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον καθώς θεωρεί σίγουρο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει. Το βιβλίο του κ. Γκάλμπρεϊθ είναι αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Κουμουτσάκος: Οι αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ κάνουν πιο επιτακτική τη σύσταση εξεταστικής

«Οι αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ κάνουν πιο επιτακτική τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για αυτή τη σκοτεινή περίοδο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή το Σχέδιο Β΄ του Γιάνη Βαρουφάκη που αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Αμερικανός οικονομολόγος.

«Η αίτηση εξεταστικής παίρνει πλέον νέο περιεχόμενο μετά τις αποκαλύψεις και γίνεται πολιτικά ακόμη πιο επιτακτική. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων αυτή την περίοδο και αποτέλεσμα της είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πριν από τρεις μήνες (30 Μαρτίου) αίτηση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο Τσίπρα - Βαρουφάκη, που στοίχισε πολλά δισ. στον ελληνικό λαό όπως είπε, καταγγέλλοντας απάθεια στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Βουλής.

«Δεν είχαμε καμία αντίδραση... Έχει τρέξει μεταγενέστερο αίτημα σύστασης επιτροπής για το πολιτικό χρήμα και τα ΜΜΕ, θα επιμείνουμε, κι ας μην συζητείται από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής» τόνισε.

«Το θέμα πρέπει να γίνει αντικείμενο μεγάλης, σοβαρής και εκτεταμένης συζήτησης. Η σιωπή πρέπει να προσέλθει απολογούμενη, η σιωπή είναι συνενοχή και παραδοχή ενοχής» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ως «ημέρα πένθους». «Αυτό που συνέβη πριν ένα από χρόνο ήταν η πιο ακραία εξαπάτηση ολόκληρου του λαού» σχολίασε.

Με αφορμή το δημοψήφισμα, έκανε μάλιστα λόγο για «οικονομική σφαγή συνταξιούχων και φορολογούμενων, χωρίς προηγούμενο».

«Το χειρότερο είναι ότι καταβάλλεται αίμα χωρίς ελπίδα και προοπτική βελτίωσης, αντίθετα πηγαίνουμε στην ενεργοποίηση του εφιαλτικού κόφτη που σημαίνει νέες περικοπές» δήλωσε. 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v