Ένταξη τρεχουσών οφειλών στις 100 δόσεις ζητά η ΟΕΕΘ

Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων, ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι τρέχουσες οφειλές, ζητά με επιστολή της η ΟΕΕΘ, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση καθώς αδυνατούν να πληρώνουν ταυτόχρονα ρυθμισμένες δόσεις και τρέχουσες οφειλές.

Ένταξη τρεχουσών οφειλών στις 100 δόσεις ζητά η ΟΕΕΘ
Την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων και των καθυστερημένων τρεχουσών οφειλών ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ).

Η επιστολή, με θέμα «Πιο αυστηρή ρύθμιση των 100 δόσεων», κοινοποιήθηκε προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, προς τους Αρχηγούς και τους Βουλευτές των κομμάτων της Βουλής.

Όπως σημειώνει η ΟΕΕΘ, μια τέτοια απόφαση μπορεί να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των καθυστερημένων οφειλών, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα δοθεί η δυνατότητα να εισπραχθούν οφειλές που είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κε. Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι το θέμα του ΕΝΦΙΑ, που περιλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις σας με τους εταίρους, αποτελεί για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ένα μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα, η οριστική λύση του οποίου καθυστερεί και αναβάλλεται συνεχώς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητά τους και την έξοδο από την κρίση.

Σχετικά με το θέμα αυτό θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα εξής: Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς, είχε επιτευχθεί να νομοθετηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την Εφορία. Το γεγονός αυτό και παρά τις ορισμένες στρεβλώσεις που παρουσίαζε η απόφαση έτυχε γενικής αποδοχής, επειδή πράγματι αποτελούσε μια μεγάλη ανάσα στους σκληρά δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση που διήρχετο -και συνεχίζει να διέρχεται και σήμερα- η χώρα μας.

Στη ρύθμιση αυτή συνετάγη μεγάλος αριθμός φορολογούμενων μικρομεσαίων επιχειρηματιών -που με κοινές προσπάθειες ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους (φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λπ.).

Οι αλλεπάλληλες φορολογικές μεταβολές που έγιναν στη συνέχεια και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, καθώς και η εφαρμοζόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας, είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις να παύσουν τη λειτουργία τους και η κοινωνία να γονατίσει λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών και συντάξεων.

Δυστυχώς, όμως, και η κατάσταση αυτή μετεβλήθη προς το χειρότερο. Οι οφειλέτες του δημοσίου που έκαναν ρύθμιση, σε πολλές περιπτώσεις βγήκαν εκτός συστήματος λόγω της παντελούς αδυναμίας να συνεχίσουν την καταβολή των δόσεων, αφού παράλληλα έπρεπε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τομέα, καθώς και στις διάφορες λοιπές φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Παρά το γεγονός αυτό, που αφαιρεί από το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ από τις ανείσπρακτες οφειλές κι ενώ όλοι οι φορολογούμενοι περίμεναν την επανεξέταση του όλου θέματος και τη θέσπιση καλύτερων και αποδοτικότερων τρόπων ενίσχυσης για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολία, αδυνατούν πλέον να πληρώνουν ταυτόχρονα με τις ρυθμισμένες δόσεις και τις τρέχουσες οφειλές.

Το Υπουργείο προέβη σε χειρότερους τρόπους είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών, και προς επίκληση όλων των συνεπών πληρωτών, οι ασφαλισμένοι βρίσκονται πλέον στο δρόμο της οριστικής παύσης πληρωμών. Συγκεκριμένα, από 1ης Ιουλίου 2016, τέθηκε σε ισχύ η διάταξη σύμφωνα με την οποία γίνεται αυστηρότερη η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στη ρύθμιση, για να μην την απολέσουν, θα πρέπει να εξοφλήσουν τις τρέχουσες οφειλές τους ολοσχερώς σε 15 ημέρες ή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που ισχύει.

Ένα μελανό σημείο της ρύθμισης των 100 δόσεων είναι ότι με αυτή ρυθμίζονται μόνο ΣΥΝΟΛΙΚΑ οι οφειλές και δεν μπορεί να κάνει χρήση εκείνος ο φορολογούμενος που είναι ήδη συνεπής και έχει ήδη κάνει χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων, εν συνεχεία λοιπόν να κάνει ρύθμιση για μια συγκεκριμένη οφειλή. Όπως, παραδείγματος χάριν, να ρυθμίσει μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Αποτέλεσμα είναι το δημόσιο να αδυνατεί να εισπράξει όλες τις καθυστερούμενες οφειλές, ενώ θα μπορούσε να εισπράξει μεμονωμένες οφειλές που μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης.

Τελειώνοντας, κ. Υπουργέ, εμείς προτείνουμε, για να τελειώσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος των καθυστερημένων οφειλών, να συνταχθεί μια νέα απόφαση 100 δόσεων, στη οποία να συμπεριλαμβάνονται και οι καθυστερημένες τρέχουσες οφειλές. Έτσι πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να εισπραχθούν οφειλές που είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους, ιδιαίτερα μάλιστα αυτή τη στιγμή που η κοινωνία και οι δυνατές επιχειρήσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, αφού εφαρμόζονται κατά γράμμα οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες είναι να εισπράξουν χωρίς έλεος τα προς αυτούς χρωστούμενα από δάνεια.

Θα περιμένουμε, κ. Υπουργέ, να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, έστω και με σκληρότερες οικονομίες επί προσωπικού, ούτως ώστε να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας και θα σας στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθειά σας, για το καλό των επιχειρηματιών, του τόπου και του ελληνικού λαού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v