Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα για το επικουρικό των ασφαλιστικών

Πού διαφωνούν ασφαλιστικές εταιρείες και εργαζόμενοι για το μέλλον του Ταμείου. Στα δικαστήρια για είσπραξη παλαιών «οφειλών» από Εθνική και Eurolife. Πού «κόλλησε» η μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΑΤΕ.

Κόντρα για το επικουρικό των ασφαλιστικών

Μια πολύ πιο καθαρή εικόνα σχετικά με τις διαφωνίες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και των εργαζομένων (Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας) σχετικά με το μέλλον του επικουρικού ταμείου του κλάδου (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) προέκυψε μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΔΣ του Ταμείου.

Όπως φαίνεται, η αντιπαράθεση των δύο πλευρών εντείνεται, πλην όμως διατηρείται ακόμη ανοιχτή η οδός του διαλόγου.

Ποιες όμως είναι οι βασικές διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών;

α) Η ΕΑΕΕ ζητά τη σύνδεση του ύψους των εισφορών που θα καταβάλλει στο Ταμείο με το επίπεδο των μισθών, ενώ οι εργαζόμενοι επιθυμούν να συνδέσουν το ποσό αυτό με το εκάστοτε ύψος της παραγωγής. Τα βασικότερο επιχείρημα των εργαζομένων είναι η συνεχής κατά τα τελευταία χρόνια μείωση του αριθμού των εργαζομένων (άρα και των εξόδων μισθοδοσίας).

β) Η ΕΕΑΕ δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να συμπεριλαμβάνονται εισφορές επί συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων (unit liked και DAF) ενώ οι εργαζόμενοι το επιθυμούν.

γ) Η ΕΕΑΕ εγγυάται ελάχιστο ποσό εισφορών που οδηγεί (σύμφωνα με τους εργαζόμενους) σε μειώσεις συντάξεων γύρω στο 19%-25%, ποσοστό πτώσης που δεν μπορούν να αποδεχτούν οι εκπρόσωποι της ΟΑΣΕ.

δ) Η ΕΑΕΕ ζητεί την ύπαρξη συναποφάσεων για μια σειρά ζητημάτων στο ΤΕΑ-ΕΠΑΠΑΕ, πράγμα που η άλλη πλευρά αρνείται κατηγορηματικά.

Οι δύο λογικές

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην ΕΑΕΕ: α) Οι εισφορές που δίδονται είναι ιδιαίτερα πλουσιοπάροχες, ιδίως σε μια περίοδο κρίσης και Solvency II, β) Είναι αδιανόητο να επιβάλλονται εισφορές 1% επί των unit-linked, γιατί κάτι τέτοιο θέτει τα προϊόντα εκτός αγοράς και γ) Φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια για τουλάχιστον μία επενδυτική τοποθέτηση του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και ειδικότερα για την απόκτηση ρόλου πρώτου μετόχου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Απαντώντας σ' αυτό το σκεπτικό, η πλευρά της διοίκησης του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ αναφέρει:

• Η ΕΑΕΕ διαθέτει σήμερα μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ΔΣ του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ από αυτή που της επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. «Αν θέλουν να αλλάξουν τον νόμο, ας το επιδιώξουν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

• Η διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου γίνεται με βάση όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες και διατάξεις που προβλέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με όλους τους κανόνες ελέγχου και εσωτερικής διακυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά το 2015 η περιουσία του Ταμείου αυξήθηκε, παρά το ότι οι καταβολές συντάξεων ήταν περισσότερες από τις εισφορές (ύπαρξη κεφαλαιακών κερδών δεκάδων εκατομμυρίων).

• Η τοποθέτηση στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου αφορά ποσοστό μικρότερο του 1,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου και έγινε: α) Με έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, β) Με στόχο τη διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Ταμείου και τη δυνατότητα αποκόμισης υπεραξιών στο μέλλον.

Η «επόμενη μέρα»

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας έχει αποστείλει τελεσίγραφο εδώ και ένα μήνα, στο οποίο έχει αναφερθεί αναλυτικά το Euro2day.gr σε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμά του.

H πλευρά του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ έχει απορρίψει το τελεσίγραφο και προτείνει καταβολή μεταβατικών εισφορών για το 2016 από τις ασφαλιστικές εταιρείες και συνέχιση του διαλόγου, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μέσα στο δεύτερο μισό του 2016.

Πάντως, όσο συμφωνία δεν υπάρχει, τα φετινά έσοδα του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ καταποντίζονται, πράγμα που φαίνεται να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ (ενώ τα έσοδα του 2015 ήταν 24,5 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2016 έχουν καταβληθεί μόλις 500 χιλ. ευρώ!).

Από την άλλη πλευρά, σε έλεγχο που ανέθεσε η διοίκηση του Ταμείου σε ανεξάρτητη εταιρεία, διαπιστώθηκε πως ασφαλιστικές εταιρείες κατά την περίοδο 2007-2013 δεν κατέβαλαν εισφορές για μέρος της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να ζητείται μέχρι τώρα μέσω της νομικής οδού η καταβολή ασφαλίστρων ύψους 8,7 εκατ. από τη Eurolife και 11,5 εκατ. από την Εθνική Ασφαλιστική (το θέμα φαίνεται πως αφορά στα προϊόντα unit linked και DAF, με την καταβολή των οποίων διαφωνούν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες).

«Υποβάλαμε πρόταση» για ΑΤΕ

Επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσιεύματα του Euro2day.gr που είχαν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2015, στελέχη του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δήλωσαν ότι: α) Όντως απευθύνθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς και ζήτησαν να υποβάλουν μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην ΑΤΕ Ασφαλιστική, λαμβάνοντας την αρνητική απάντηση της Τράπεζας εξαιτίας του φερόμενου ενδιαφέροντος της ERGO, β) Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ έχει διερευνήσει και την απόκτηση συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, τις οποίες ωστόσο αξιολόγησε και απέρριψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v