Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή θερινή μάχη στη Βουλή

Η επέτειος του δημοψηφίσματος, τα capital controls και η εξεταστική επιτροπή. Όλοι κατά Βαρουφάκη και αυτός τα... δικά του. Οι τέσσερις γραμμές των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο. Τα χρονοδιαγράμματα και τα πρώτα πυρά.

Διπλή θερινή μάχη στη Βουλή

Η χθεσινή επέτειος του περσινού δημοψηφίσματος ξύπνησε μνήμες και ενέτεινε ακόμα περισσότερο το πολωτικό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους εντός της Βουλής, αφού εκεί, μέχρι το τέλος Ιουλίου, αναμένονται δύο τουλάχιστον σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Οι αφορμές δόθηκαν χθες και είναι αφενός η κατάθεση από την κυβέρνηση του σχεδίου του νέου εκλογικού νόμου και αφετέρου η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για το πώς η χώρα οδηγήθηκε πέρυσι στα capital controls.

Στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, που κατατέθηκε με τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση (κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και ψήφο στα 17) και λίγο-πολύ τα περισσότερα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) έχουν τοποθετηθεί, επί της αρχής θεωρείται απίθανο να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι 200 βουλευτές για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ωστόσο σε επιμέρους άρθρα ακόμα το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό.

Τέσσερις είναι μέχρι στιγμής οι γραμμές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων:

1. Αυτή που εκφράζουν οι κυβερνητικοί εταίροι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μαζί με την Ένωση Κεντρώων (απλή αναλογική με διατήρηση του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή),
2. της ΝΔ και του Ποταμιού (μπόνους για τον πρώτο ώστε να προκύπτουν ισχυρές κυβερνήσεις),
3. του ΠΑΣΟΚ (όχι μπόνους, εκτός και αν ο πρώτος πιάσει 42%, και οπωσδήποτε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο ομογενών), και
4. του ΚΚΕ (απλή αναλογική χωρίς πλαφόν εισόδου στη Βουλή).

Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Ιουλίου από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η ΝΔ, στο μεταξύ, σχολίασε χθες την κυβερνητική πρόθεση, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα συγκεκριμένα άρθρα (όπως η κατάργηση του μπόνους), εφόσον αυτά υπερψηφιστούν από 200 τουλάχιστον βουλευτές, ακόμα και αν επί της αρχής δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο με αντίστοιχο αριθμό ψήφων: «Η ψήφος αφορά στην καταρχήν ψηφοφορία και όλα τα υπόλοιπα είναι θεσμικά τερτίπια που κινούνται στο περιθώριο της τάξης που πρέπει να διακρίνει τη λογική των εργασιών της Βουλής των Ελλήνων», ήταν η χαρακτηριστική φράση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου.

Στο στόχαστρο όλων

Όσον αφορά στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls, η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις αποκαλύψεις του συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, βρήκε την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει το παλαιότερο αίτημά της και να εξασφαλίσει από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τη δέσμευση ότι αυτό θα συζητηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, αυτό που προκύπτει είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνουν να εκτοξεύουν πυρά προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Η διαφορά τους είναι ότι το μεν Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγορεί ότι αυτός είχε προτείνει τη συνέχιση του συμφωνημένου προγράμματος Σαμαρά «γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη», η δε ΝΔ τον ταυτίζει απόλυτα με τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως ό,τι αυτός έκανε, γινόταν σε απόλυτη γνώση του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος πάντως ο κ. Βαρουφάκης μέσω Twitter επανήλθε με το γνωστό στιλ του: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν και ως συνεχιστή του Σαμαρά και ως αντιτροϊκανό. Το μίσος τους τιμή μου», σημείωσε.

Στη συζήτηση για την εξεταστική αναμένεται και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΑΝΕΛ, με μια πρώτη γεύση να δίνουν τα δύο κόμματα κατά τη χθεσινή τους κόντρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v