Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Επανέρχονται στα ταξίδια με αεροπλάνο οι Έλληνες

Στυλοβάτες της ανοδικής τροχιάς του αεροδρομίου της Αθήνας αναδείχθηκαν οι Έλληνες επιβάτες τον Ιούνιο. Μειώθηκαν οι ξένοι στα δρομολόγια εσωτερικού στον ίδιο μήνα. Ποιους προορισμούς προτίμησαν οι Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας. Πού αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τη στροφή των Ελλήνων στο αεροπλάνο.

Τουρισμός: Επανέρχονται στα ταξίδια με αεροπλάνο οι Έλληνες

Ισχυρές ενδείξεις επιστροφής των Ελλήνων στα ταξίδια με αεροπλάνο εντός και εκτός Ελλάδας αποτυπώνουν τα στοιχεία επιβατικής κίνησης Ιουνίου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Στο αυξημένο κόστος των μετακινήσεων με Ι.Χ. αλλά και το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών στα εισιτήρια με πλοίο και λεωφορεία των ΚΤΕΛ αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τη στροφή των Ελλήνων στο αεροπλάνο. Καθοριστικό κρίνουν ταυτόχρονα τον ρόλο του ανταγωνισμού της Aegean με την ιρλανδική Ryanair σε βασικές αεροπορικές γραμμές.

Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες ταξιδιώτες κατέγραψαν συνολική αύξηση 21% τον συγκεκριμένο μήνα, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν σε στυλοβάτες του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Σε μια περίοδο κατά την οποία η επιβατική κίνηση εξακολουθεί να κινείται ανοδικά αλλά με μονοψήφιο ποσοστό αύξησης έναντι των διψήφιων ποσοστών άνω του 20% της προηγούμενης διετίας.

Πόσο αυξημένο είναι το ειδικό βάρος των Ελλήνων ταξιδιωτών στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας φέτος αποτυπώνεται στα στοιχεία Ιονίου, αλλά αντανακλά στο σύνολο της κίνησης επιβατών του πρώτου εξαμήνου. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ τον Ιούνιο οι επιβάτες εσωτερικού κατέγραψαν άνοδο 3,9%, οι Έλληνες επιβάτες ήταν αυξημένοι 25%.

Αν συνυπολογιστεί πως οι επιβάτες εσωτερικού τον φετινό Ιούνιο ήταν μόλις 26.024 περισσότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2015 (687.027 φέτος έναντι 661.003 το 2015), δεν θα απείχε από την πραγματικότητα η εκτίμηση πως το θετικό πρόσημο του αεροδρομίου στα δρομολόγια εσωτερικού τον Ιούνιο οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Έλληνες επιβάτες. Πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου, κατά τον ίδιο μήνα οι ξένοι επιβάτες κατέγραψαν μείωση 3% στα δρομολόγια εσωτερικού σε σχέση με το 2015.

Οι προορισμοί που προτίμησαν περισσότερο τον Ιούνιο οι Έλληνες, σύμφωνα πάντα με το αεροδρόμιο, ήταν κατά σειρά η Θεσ/νίκη, η Ρόδος, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Χίος και η Μυτιλήνη. Σημειώνεται ότι στους τέσσερις πρώτους προορισμούς ανταγωνίζονται Aegean-Ryanair. Στα δρομολόγια από Αθήνα προς Χίο και Μυτιλήνη (αλλά και τη Ρόδο) οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ανέφεραν ήδη από πέρυσι «διαρροές» επιβατών τους προς τις αεροπορικές εταιρείες.

Αυξημένη ήταν τον Ιούνιο η παρουσία των Ελλήνων και στις πτήσεις εξωτερικού. Πιθανότατα οι Έλληνες ήταν και πάλι εκείνοι που βοήθησαν καθοριστικά το αεροδρόμιο της Αθήνας να καταγράψει αύξηση επιβατών 4%. Κι αυτό καθώς οι ξένοι επιβάτες αυξήθηκαν οριακά (1%) τον Ιούνιο, ενώ οι Έλληνες κατέγραψαν άνοδο 16%.

Οι προορισμοί εξωτερικού που προτίμησαν περισσότερο οι Έλληνες τον Ιούνιο ήταν κατά σειρά η Λάρνακα, το Μιλάνο, η Πάφος, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και η Ρώμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v