Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν το 2016 έξι εταιρείες πληροφορικής

Μετά από ένα πτωτικό πρώτο φετινό εξάμηνο για την εγχώρια αγορά πληροφορικής, οι αισιόδοξοι ελπίζουν πως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το δεύτερο μισό του έτους. Πώς βλέπουν τα δεδομένα οι διοικήσεις έξι ομίλων του κλάδου.

Πώς βλέπουν το 2016 έξι εταιρείες πληροφορικής

Στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην εκκίνηση των πρώτων έργων του νέου ΕΣΠΑ αποβλέπουν οι εταιρείες πληροφορικής κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θεωρώντας πως μπορεί μεν η συγκυρία να είναι δυσχερής, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές -κάτω από προϋποθέσεις- είναι ιδιαίτερα ανοδικές, σε σύγκριση τουλάχιστον με το ιδιαίτερα χαμηλό τρέχον επίπεδο της ζήτησης.

Οι αρχικές προσδοκίες για το έτος μιλούσαν για ένα «κακό» πρώτο εξάμηνο και για ένα καλύτερο δεύτερο. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί στην πράξη, καθώς η αναμενόμενη υστέρηση στο κομμάτι των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε μέχρι τελικά να κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης, «πάγωσαν» την αγορά και οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις σε αναβολή των αποφάσεών τους για επενδύσεις στο κομμάτι της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Άρα λοιπόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ζητούμενο είναι τώρα το κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί και το δεύτερο μισό της αρχικής πρόβλεψης, που θέλει μια περιορισμένη βελτίωση του κλίματος έως το τέλος της χρονιάς:

• Με τα πρώτα δημόσια έργα να ξεκινούν κάπου προς το τέλος του έτους.

• Τις επιχειρήσεις να ξεθαρρεύουν, επενδύοντας.

• Kάποιες νέες εργασίες λογισμικού να εκτιμάται πως θα προκύψουν λόγω της ανάγκης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές όμως της ζήτησης δείχνουν να είναι σαφώς θετικές, κάτω τουλάχιστον από προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της Byte Computers κ. Σπύρος Βυζάντιος, μιλώντας στο Euro2day.gr για τις μεγάλες ανάγκες εκσυγχρονισμού του ελληνικού δημοσίου, αναφέρθηκε ενδεικτικά στο ζήτημα της ψηφιακής υπογραφής, σημειώνοντας:

«Εκτιμάται ότι το δημόσιο δαπανά γύρω στα 500 εκατ. τον χρόνο για χαρτί και εκτυπωτικά. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έναντι αμελητέου ετήσιου κόστους, αν δίναμε στις 600.000 δημοσίους υπαλλήλους τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να έρθει χωρίς εργαλεία και χωρίς την τεχνολογία. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να μετατρέψουμε την ψηφιακή υπογραφή σε εργαλείο όλων των τραπεζών, ολόκληρου του δημοσίου, των εταιρειών κοινής ωφέλειας, των περιφερειών και των δήμων».

Μεγάλα περιθώρια επενδύσεων στην πληροφορική υπάρχουν επίσης και για τον ιδιωτικό τομέα, με γνωστό στέλεχος του κλάδου να επισημαίνει: «Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, στον χώρο της τεχνολογίας παρατηρείται κοσμογονία, με τις εφαρμογές cloud να αποτελούν μόνο μια ενδεικτική περίπτωση. Πιστεύω πως αν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, τότε οι επιχειρήσεις θα τείνουν σταδιακά να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και του ΙΤ».

Η πορεία των εισηγμένων

Quest Holdings: Ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου Θεόδωρος Φέσσας απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία της Quest Holdings, ωστόσο αναφέρθηκε:

α) Στην ανοδική πορεία της θυγατρικής Unisystems σε μια δύσκολη αγορά, που οφείλεται μεταξύ άλλων και στην ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στο εξωτερικό (πλέον αντιστοιχεί γύρω στο 25% του συνολικού κύκλου εργασιών). Αντίθετα, το μερίδιο των δημοσίων έργων (που έχει υποχωρήσει φέτος λόγω της αναμονής του νέου ΕΣΠΑ) υπολείπεται του 15% του συνολικού τζίρου.

β) Παρατηρείται μια ταχύτατη ανάπτυξη των εργασιών της θυγατρικής Card Link καθώς από τις 130.000 περίπου υπάρχοντα σημεία πώλησης, οι 70.000 δημιουργήθηκαν μόλις κατά το τελευταίο επτάμηνο. Η ανάπτυξη όμως των εργασιών αυτών συνοδεύεται από υψηλά αρχικά έξοδα, με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση η αύξηση των εργασιών να συνοδεύεται και από άνοδο ζημιών (η κατάσταση αυτή αναστρέφεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου).

Space Hellas: Ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Γιάννης Δουλαβέρης δηλώνει πως η πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου δεν υπολείπεται ιδιαίτερα της αντίστοιχης περυσινής και πως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το 2016 δύσκολα θα επαναληφθεί ο περυσινός κύκλος εργασιών, ωστόσο θα πρόκειται για μια κερδοφόρο χρονιά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μερτζάνης αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται, προκειμένου το επόμενο εξάμηνο-δωδεκάμηνο να υπογραφούν σημαντικές νέες συμβάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εντός της χώρας, ενδεικτική είναι η περίπτωση του Σύζευξις, στο οποίο παρατηρείται κινητικότητα και ενδεχομένως να υπάρξουν συμβασιοποιήσεις μέσα στο 2016.

Profile: Με ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η θετική αυτή τάση ελπίζεται πως θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Χαράλαμπος Στασινόπουλος. Ο CEO του ομίλου απέδωσε την άνοδο των εσόδων στις εργασίες του εξωτερικού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως σταδιακά θα αρχίσουν να βελτιώνονται και οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, οι εργασίες εξωτερικού αποτέλεσαν το 38% των συνολικών εσόδων το 2014, το 53% το 2015, ενώ το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο μέσα στη φετινή χρονιά.

Byte Computers: Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα πορεία της εισηγμένης, ο πρόεδρός της Σπύρος Βυζάντιος σημειώνει πως το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο δημόσιων έργων της εταιρείας κυμαίνεται γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες του ιδιωτικού τομέα. Πέραν αυτών, η Byte προτίθεται να συμμετάσχει σε τέσσερις-πέντε μεγάλους διαγωνισμούς, προϋπολογισμού άνω των εκατό εκατ. ευρώ.

Entersoft: «Το πρώτο εξάμηνο κινείται θετικότερα απ' ό,τι είχαμε αρχικά προβλέψει», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, συμπληρώνοντας πως «αυτό οφείλεται σε νέες σημαντικές συμφωνίες που πετύχαμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (οι εκτός Ελλάδας δραστηριότητες αναμένονται φέτος να κυμανθούν στο 15%-20% των συνολικών). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι αποκτήσαμε νέους πελάτες σε τομείς όπως το ERP, το CRM και τα mobile applications».

Αναφορά επίσης έγινε στο υποσχόμενο νέο πρόγραμμα της Entersoft πάνω στο warehouse management, που θα αρχίσει μεν να αποδίδει ως ένα βαθμό από φέτος, αλλά που αναμένεται να βοηθήσει περισσότερο από το 2017 και μετά. Σύμφωνα, τέλος, με εκτιμήσεις του Αντώνη Κοτζαμανίδη, η Entersoft θα μπορούσε φέτος να σημειώσει διψήφιο ποσοστό ανόδου στον κύκλο εργασιών της.

Altec: Σε δύσκολη καμπή βρίσκεται ο εισηγμένος όμιλος, με τη διοίκησή του να καλεί εναγωνίως και επειγόντως τις πιστώτριες τράπεζες (που ταυτόχρονα είναι και οι βασικότεροι μέτοχοι) να διευθετήσουν το ζήτημα της αναχρηματοδότησης της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v