Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μυστικός δείπνος» Μητσοτάκη – Καραμανλή

Οι λόγοι της πρωτοβουλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η πρόσκληση, ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης. Τι συζήτησαν και πού συμφώνησαν οι δύο άνδρες. Ποιος ο ρόλος του επικοινωνιολόγου Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Μυστικός δείπνος» Μητσοτάκη – Καραμανλή

Να τακτοποιήσει τις εσωκομματικές εκκρεμότητες επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο το ορατό -κατά τον ίδιο- ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Και η πιο βασική από αυτές τις εκκρεμότητες -όπως όλοι ομολογούσαν εντός της ΝΔ- ήταν η σύσφιξη της σχέσης του με τον Κώστα Καραμανλή και η άρση των όποιων μεταξύ τους παρεξηγήσεων είχαν προκύψει με διάφορες αφορμές και κυρίως φήμες. Ο κύβος τελικά ελήφθη και ο πρόεδρος της ΝΔ προσκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Νατάσα, στο σπίτι του στην Κηφισιά για δείπνο πριν από δέκα περίπου μέρες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του επικοινωνιακού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή, προφανώς για να προετοιμάσει το έδαφος της συνάντησης. Στόχος, να σπάσουν οι «πάγοι» που κατά καιρούς εμφανίζονται ανάμεσα στους δύο άνδρες, με κορυφαία στιγμή την συνειδητή απουσία του κ. Μητσοτάκη από την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, «καραμανλικού», Προκόπη Παυλόπουλου.

Η διεύρυνση της ΝΔ

Το κλίμα της συνάντησης στην οικία του προέδρου της ΝΔ ήταν πολύ ζεστό, συζητήθηκαν όλα τα μείζονα θέματα, η πορεία της κυβέρνησης αλλά και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αμφότεροι συμφώνησαν πως από Σεπτέμβρη έρχονται τα πιο δύσκολα για τον τόπο, ενώ υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και την ανάγκη διατήρησης της ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να προκύπτουν ισχυρές κυβερνήσεις. Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της διεύρυνσης της ΝΔ, όπως την οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης, όπου κι εκεί φέρεται να υπήρξε συμφωνία των δύο για τις επόμενες κινήσεις. Άγνωστο είναι αν συζήτησαν τη συνταγματική αναθεώρηση και ιδιαίτερα τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα στο οποίο οι δύο άνδρες έχουν διαφορετικές απόψεις: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα, με εκλογή του Προέδρου από τη Βουλή, ενώ αντίθετα ο Κώστας Καραμανλή εμφανίζεται υπέρμαχος της άμεσης εκλογής του Προέδρου από το λαό.

Αυτή δεν ήταν πάντως η πρώτη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ από τότε που αυτός εξελέγη επικεφαλής της γαλάζιας παράταξης. Το πρώτο τους τετ α τετ ήταν δύο μέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές, όταν ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον πρώην πρωθυπουργό (που είχε στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη) στο γραφείο του στη Βουλή. Στις 25 Απριλίου είχαν συναντηθεί και πάλι στο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και λίγες μέρες αργότερα, στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει με τα κολακευτικά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v