Συμμαχίες σε διπλό μέτωπο χτίζει ο Τσίπρας

Μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Ομπάμα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Σόιμπλε. Αναβαθμισμένος ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας. Οι συναντήσεις με Ολάντ, Ρέντσι και Κόστα για συνεργασία του Νότου κατά της λιτότητας.

Συμμαχίες σε διπλό μέτωπο χτίζει ο Τσίπρας

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Πέραν των άλλων τετ α τετ και της παρέμβασης – ομιλίας του πρωθυπουργού στη Σύνοδο, δύο συγκεκριμένα ραντεβού ήταν κομβικής σημασίας και σηματοδοτούν εμπράκτως, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες στην προσπάθεια αλλαγής φιλοσοφίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος, εντός των τειχών αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κορυφαία στιγμή, αν μη τι άλλο, μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατόπιν μάλιστα αιτήματος του ιδίου. Η διάρκειά της ήταν περίπου 30 λεπτά, έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Κοτζιά και Πάνου Καμμένου αντίστοιχα, καθώς και του γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Η σημασία μάλιστα που έδωσε ο κ. Ομπάμα στο τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν τέτοια, που εξαιτίας της, καθυστέρησε να πάει στη συνάντηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Τα μηνύματα δε που έστειλε ήταν σαφή και αποδέκτες προφανώς και η Ε.Ε. και το Βερολίνο:

«Ναι» στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ήταν τα σήματα που εξέπεμψε ο πλανητάρχης, υπογραμμίζοντας πως «επί 8 χρόνια διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση».

Εδώ και 8 χρόνια, όπως είπε, «εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα», σημειώνοντας ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγεί στην ανάπτυξη. Μάλιστα, προανήγγειλε επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην Αθήνα για «περαιτέρω συνεργασία». Χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα που «θα πρέπει να συμβάλλει ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία», ενώ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ανάγκη η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους, αναφερόμενος παράλληλα στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας.

Κατά της λιτότητας

Η δεύτερη κίνηση – κλειδί του πρωθυπουργού ήταν οι συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για μια συνεργασία νοτίων και προοδευτικών δυνάμεων κατά της λιτότητας. Το λεγόμενο μέτωπο του νότου δείχνει να αναβιώνει και μετά την απόφαση των Βρετανών κατά το δημοψήφισμα, επανέρχεται δυναμικά ως σενάριο, με όλες τις πλευρές να το βλέπουν ως μια μοναδική ευκαιρία, με βάσει και τις γενικότερες εξελίξεις, για να ξεκινήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο πρόσφατο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Liberation που τόνιζε πως ο γάλλος πρόεδρος «μαζί με τον Ματέο Ρέντσι αλλά και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Ισπανία αλλά και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας , επιδιώκει να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ των χωρών του Club Med τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη».

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός νότος έχει πάρει «φωτιά», με την Κομισιόν να εγκαλεί την Ισπανία και την Πορτογαλία για υπερβολικό έλλειμμα, τη Λισαβόνα να τα βάζει με τον Β. Σόιμπλε για σχετικές δηλώσεις του και ο Ματέο Ρέντσι με «νύχια και με δόντια» να προσπαθεί να διασώσει τις ιταλικές τράπεζες και τους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v