Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «ανοιχτά μέτωπα» του ασφαλιστικού κλάδου

Το σύνολο σχεδόν των «καυτών» ζητημάτων που αντιμετώπιζε ο ασφαλιστικός κλάδος στην αρχή του έτους, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό. Πιθανολογούνται εξελίξεις είτε μέσα στον μήνα, είτε αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα «ανοιχτά μέτωπα» του ασφαλιστικού κλάδου

Επτά και πλέον μήνες μετά το ξεκίνημα του 2016, όχι μόνο τα πλείστα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο ασφαλιστικός κλάδος στην εκκίνηση της φετινής χρονιάς παραμένουν ανοιχτά, αλλά επιπλέον έχουν προστεθεί και άλλα. Προφανώς, το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει μετά το τέλος των διακοπών αναμένεται να είναι... θερμό.

Μάλιστα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών θεωρείται επείγουσα καθώς:

α) Ο κλάδος διάγει μια ακόμη χρονιά πτωτικής ασφαλιστικής παραγωγής, σύμφωνα τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία και

β) Μια σειρά ζητημάτων ενδέχεται να πλήξει την αξιοπιστία του, σε μια περίοδο που καλείται να αποδείξει πως μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική συμπληρωματική λύση στο παραπαίον σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

Μερικά παραδείγματα ανοιχτών ζητημάτων για τον κλάδο είναι τα παρακάτω:

• Ήταν στις αρχές του έτους όταν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μιλούσε για ταχεία διασταύρωση των λιστών προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα, πλην όμως μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη διασταύρωση δεν έχει γίνει. Ίσως, όπως λέγεται, κάτι τέτοιο να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα, αλλά επειδή έχουν διαψευσθεί τόσες φορές τα «θα» που έχουν ειπωθεί κατά το παρελθόν, οι περισσότεροι περιμένουν εξελίξεις από το φθινόπωρο. Και αν...

• Η απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value τον προσεχή Σεπτέμβριο θα κλείσει επταετία! Και ενώ υπήρχε η βούληση να αναρτηθεί ο νέος κατάλογος των δικαιούχων, η όλη υπόθεση έμπλεξε στην αποχή των δικηγόρων και στη στάση που τηρεί το Εγγυητικό Ταμείο του κλάδου ζωής. Επιπρόσθετα, άλλο εμπόδιο αποτελεί η διαδικασία εκκαθάρισης της Ασπίς Πρόνοια που κινείται με ρυθμούς χελώνας, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Ζημιωθέντων. Σήμερα πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει υπεύθυνα πότε οι ασφαλισμένοι θα δουν το... χρώμα του χρήματος.

• Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούσαν ως «θέμα λίγων ημερών», την επίλυση των προβλημάτων του Ομίλου International, σε ότι αφορά τόσο τον κλάδο ζωής, όσο και τη θυγατρική εταιρεία γενικών ασφαλίσεων. Σήμερα, περίπου το 70% των συμβολαίων του κλάδου ζωής (International Life ΑΕΕΖ) έχει μεταφερθεί στην Εθνική Ασφαλιστική, ενώ για το υπόλοιπο 30% επιδιώκονται κινήσεις προκειμένου ούτε ένας πελάτης να μην χάσει ούτε ένα ευρώ (πχ να διατεθούν σε άλλη εταιρεία όσα συμβόλαια θα κουρευτούν αν κατευθυνθούν στο Εγγυητικό Ταμείο του κλάδου ζωής).

• Σε ότι αφορά τώρα την ασφαλιστική εταιρεία International Life ΑΕΓΑ (κλάδος ζημιών), οι πιθανότητες υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσα στον Αύγουστο θεωρούνται ιδιαίτερα μικρές και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει περαιτέρω χρονικό περιθώριο στη διοίκηση της εταιρείας για να χειριστεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο (προς όφελος των πελατών) τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου.

• Μέσα στο 2015 είχαν ενταθεί οι σχέσεις των ασφαλιστικών δικτύων με τις τράπεζες, με τους εκπροσώπους των πρώτων να κατηγορούν τις δεύτερες για υιοθέτηση και εφαρμογή «αθέμιτων πρακτικών». Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ.α. Λούκα Κατσέλη είχε μιλήσει για την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο μέχρι σήμερα η κόντρα καλά κρατεί και οι καταγγελίες επιμένουν.

• Η αρχή του 2016 βρήκε τον κλάδο αντιμέτωπο με ένα επώδυνο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα έπρεπε «να μην περάσει» (η συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου συντάχθηκε με το «κίνημα της γραβάτας»). Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για μεγάλη αύξηση των «μαύρων κωδικών». Ωστόσο, πιθανολογείται πως από το Σεπτέμβριο και μετά θα εξασφαλίσουν ενδεχομένως κάποια ευνοϊκότερη ασφαλιστική αντιμετώπιση οι διαμεσολαβητές χαμηλών εισοδημάτων. Αρχικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης είχε υποσχεθεί πως θα προχωρήσει το θέμα, ωστόσο εκ των υστέρων πληροφορούμεθα πως... χρειάζεται και η έγκριση της τρόικας.

• Το πρόσφατο «λουκέτο» της ασφαλιστικής εταιρείας Enterprise (με έδρα στο Γιβραλτάρ) προκάλεσε έντονους πονοκεφάλους στους περισσότερους από 140.000 ασφαλισμένους της εταιρείας στην Ελλάδα. Επί του παρόντος πάντως, τα ασφαλιστικά συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου: α) Να μην πληγούν οι πελάτες της εταιρείας και οι αιτούντες αποζημίωση από την εταιρεία β) Να μην θιγεί το ήδη «καταταλαιπωρημένο» Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου αυτοκινήτων. Εξελίξεις αναμένονται ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v