Πειραιώς: Εχουν καταγγελθεί δάνεια 350 εκατ. σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ

Εχουν προχωρήσει νομικές ενέργειες για δάνεια 131,4 εκατ. ευρώ σε ΝΔ, 108 εκατ. ευρώ σε ΠΑΣΟΚ και 202 εκατ. ευρώ σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι στοιχεία έδωσε στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο αν. διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γ. Πουλόπουλος.

Πειραιώς: Εχουν καταγγελθεί δάνεια 350 εκατ. σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ

Τα κόμματα και τα ΜΜΕ δεν αποπληρώνουν τις δόσεις τους (και) στην τράπεζα Πειραιώς με τους ρυθμούς που είχαν προβλεφθεί όταν δανειοδοτήθηκαν.

Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Γιώργου Πουλόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Πειραιώς εισπράττει κάθε χρόνο ένα μικρό μέρος της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα (σ.σ. η οποία, ως γνωστόν, έμπαινε ως εγγύηση για τη λήψη των δανείων).

Οπως είπε, το 2014 η τράπεζα έλαβε 1,6 εκατ. ευρώ, το 2015 το ποσό μειώθηκε στα 1,2 εκατ. ευρώ και για το 2016 έχουν δοθεί 0,2 εκατ. ευρώ.

Εξήγησε δε, ότι τα δάνεια του 2010 στα κόμματα δόθηκαν με πρόβλεψη την επιχορήγηση που θα ελάμβαναν από το κράτος το 2015, διότι οι επιχορηγήσεις των προηγούμενων ετών (μέχρι και το 2014) είχαν ήδη υπολογισθεί για τα προηγούμενα δάνεια. "Το βάθος της ύφεσης και τη διάρκειά της δεν μπορούσε κανείς να τα προβλέψει τότε", πρόσθεσε.

Επ' αυτού, να σημειωθεί ότι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, όταν κατέθεσε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής, ήταν ότι οι τράπεζες δανειοδοτούσαν, βάσει του νόμου, τα κόμματα, έχοντας λάβει ως δεδομένο ότι και τα εκλογικά ποσοστά τους και τα ποσά της κρατικής επιχορήγησης θα έμεναν αμετάβλητα.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στις δανειοδοτήσεις των τότε μεγάλων κομμάτων: σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τα δάνεια της ΝΔ που έχουν καταγγελθεί ανέρχονται στα 131,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ στα 108 εκατ. ευρώ.

"Κόκκινο" το 65% των δανείων προς ΜΜΕ

Για τα δάνεια της Πειραιώς στα ΜΜΕ ο κ. Πουλόπουλος ανέφερε ότι ανέρχονται στα 260 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν περάσει στην τράπεζα από εξαγορασθείσες τράπεζες άλλα 172 εκατ. ευρώ.

"Από το σύνολο των 432 εκατ. ευρώ έχουμε εξασφαλίσεις αξίας 306 εκατ. ευρώ και έχουμε σχηματίσει προβλέψεις 194 εκατ. ευρώ", απάντησε.

Αναλυτικά:

Τα δάνεια (προς ΜΜΕ) που έχουν καταγγελθεί και για τα οποία έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες ανέρχονται στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 76 εκατ. ευρώ καθυστερούνται πάνω από 90 ημέρες, χωρίς να έχουν καταγγελθεί.
"Περίπου το 65% των δανείων σε ΜΜΕ έχουν καταγγελθεί", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πουλόπουλος, τα ενήμερα δάνεια ανέρχονται στα 230 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής συνεχίζεται. Την Πέμπτη αναμένεται να προσέλθει για στοιχεία εκπρόσωπος της Attica Bank.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v