Αισιόδοξος για την οικονομία ο Στουρνάρας

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Θα πληρωθούν εντός του 2017 οφειλές 7 δισ. από το Δημόσιο. Μηδενικές οι επιπτώσεις Brexit για Ελλάδα, θα λυθεί το θέμα με τις ιταλικές τράπεζες. Απαραίτητες οι αναδιαρθρώσεις δανείων, υπογράμμισε ο Κ. Μίχαλος.

Αισιόδοξος για την οικονομία ο Στουρνάρας

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε από το βήμα του ΕΒΕΑ κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3% αλλά και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Ευχάριστη έκπληξη, χαρακτήρισε ο Διοικητής της ΤτΕ, τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το τρέχον έτος στο 0,9%.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, γεγονός που απέδωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν P.O.S., καθώς η αύξηση κατά 20% των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε σημαντικά φορολογικά έσοδα, Και αν αυξηθεί καθολικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι.

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Στουρνάρας και από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2018. Ο διοικητής της ΤτΕ μάλιστα συμφώνησε με την πρόταση του ΕΒΕΑ για την εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, αναφέροντας ακόμη ότι υπάρχουν σε «στρώματα» 15 έως 20 δισ. ευρώ, που θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν στις τράπεζες σταδιακά όσο προχωρά η άρση των capital controls. Τέλος, εκτίμησε ότι το Brexit θα έχει σχεδόν μηδενική αρνητική επίπτωση στη χώρα μας, καθώς και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών.

Μίχαλος: Απαραίτητες οι αναδιαρθρώσεις δανείων

Προλογίζοντας τον Διοικητή της ΤτΕ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος επεσήμανε:
«Η ελληνική οικονομία, για να βγει από την ύφεση, χρειάζεται ρευστότητα και κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέες παραγωγικές επενδύσεις. Ο στόχος αυτός απαιτεί υπεύθυνη πολιτική διακυβέρνηση, αλλά και ένα σταθερό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων είναι καθοριστικός.

Στις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η χώρα και η ελληνική οικονομία στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και συνέπεια.

Τώρα, καλείται να συμβάλει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της:

- στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα
- στην αναβάθμιση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
- στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια, με ανταγωνιστικό κόστος.

Αναφορικά με τις ενέργειες αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ότι είναι μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια και να χορηγηθούν νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

 Όσο συνεχίζεται η εκκρεμότητα, η αγορά στερεύει από ρευστότητα και αυξάνεται διαρκώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογράμμισε.

Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάκαμψη και τη συγκράτηση της ανεργίας στη χώρα η διάσωση του χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 20 δισ. ευρώ των μικρών επιχειρήσεων. Οπως είπε, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 9 άτομα παρέχουν το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι χρειάζεται συντονισμός ώστε να στηριχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες περιήλθαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους λόγω της κρίσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαμορφωθούν όροι οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v