Telecoms: Στις 20 Ιουλίου η μάχη για vectoring και νέα δίκτυα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό του vectoring στη Γερμανία θα κρίνει και την ευρωπαϊκή μάχη για τα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Εγγραφο της Κομισιόν δείχνει πως γίνονται πιο φιλόδοξοι οι στόχοι για τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Telecoms: Στις 20 Ιουλίου η μάχη για vectoring και νέα δίκτυα

Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει ο (Γερμανός) Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Günther Oettinger, αν η Κομισιόν θα δεχθεί την ανανεωμένη έκδοση του κανονισμού της γερμανικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών (Bundenetzagentur) που επιτρέπει στην Deutsche Telekom (DT) να αναβαθμίσει το δίκτυο χαλκού με χρήση της τεχνολογίας vectoring.

Η τελευταία προσφέρει ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps, με βάση τα υφιστάμενα δίκτυα χαλκού των πρώην τηλεπικοινωνιακών μονοπωλίων.

Οι ανταγωνιστές της DT στη Γερμανία και οι εναλλακτικοί πάροχοι ανά την Ευρώπη (και στην Ελλάδα) θεωρούν πως με το vectoring θα διατηρηθεί το μονοπώλιο στο «τελευταίο μίλι», στη σύνδεση από το "ΚΑΦΑΟ" μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση, με οδυνηρές συνέπειες για την αγορά τηλεπικοινωνιών. 

Η γερμανική επιτροπή τηλεπικοινωνιών είχε, όμως, διαφορετική άποψη, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να αρχίσει έρευνα τον περασμένο Μάιο. Λίγο αργότερα, η Bundenetzagentur έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ανανεωμένη έκδοση του σχετικού κανονισμού. Ετσι, ο κ. Oettinger καλείται να αποφασίσει μέχρι τις 20 Ιουλίου αν θα εγκρίνει τον ανανεωμένο κανονισμό, ή θα ξεκινήσει νέα έρευνα κατά του ρυθμιστή της γερμανικής αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Χθες, πάντως, ο δικτυακός τόπος Euractiv αποκάλυψε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το οποίο προκύπτει πως στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν αλλαγές στους στόχους για τις ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτύων.

Σήμερα προβλέπεται πως μέχρι το 2020 το σύνολο των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέτουν συνδέσεις άνω των 30 Mbps, ενώ το 50% να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Από το έγγραφο που αποκαλύπτει το Euractiv, φαίνεται πως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγούνται να μπει στόχος για ταχύτητα 100 Mbps σχεδόν στο σύνολο των νοικοκυριών μέχρι το 2025.

Ο νέος, φιλόδοξος στόχος συνδέεται με τις απόψεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων οι οποίοι θεωρούν πως οι σημερινοί στόχοι της Κομισιόν για την αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν είναι αρκετά απαιτητικοί, ώστε να ωθήσουν σε σοβαρές επενδύσεις για τα νέα δίκτυα.

Το έγγραφο με τους νέους στόχους αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανακοινωθούν οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Στην αγορά τηλεπικοινωνιών σχολιάζουν, πάντως, το γεγονός πως στο έγγραφο που διέρρευσε αναφέρεται πως τα δίκτυα χαλκού αποτελούν τροχοπέδη «για εξελίξεις που είναι απαραίτητες για την ψηφιακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Γι’ αυτό και θεωρείται κρίσιμη η απόφαση που θα λάβει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τη ρύθμιση της γερμανικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών που επιτρέπει στην Deutsche Telekom να προωθήσει το vectoring. Η πρώτη έκδοση προέβλεπε πως μόνο ένας ανταγωνιστής της DT θα μπορούσε να εγκαταστήσει εξοπλισμό στα «ΚΑΦΑΟ», μέσω των οποίων θα παρέχει ταχύτητες μέχρι 100 Mbps. Κατά πληροφορίες, στη νέα έκδοση δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος περιορισμός, χωρίς να είναι γνωστό αν η Κομισιόν θα θεωρήσει πως ο κανονισμός είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο σχέδιο έχει ανακοινώσει ο ΟΤΕ για την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη σοβαρές αντιδράσεις από τους ανταγωνιστές του.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται πως θα απαιτηθούν επενδύσεις περί τα 155 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος της Κομισιόν μέχρι το 2025. Γι’ αυτό τον λόγο εξετάζονται διάφορα σενάρια χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Connecting Europe Facility (CEF), άλλων επιδοτήσεων και προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v