Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο και ιδιώτες κερδίζουν μερίδια στην ενέργεια

Παγιώνεται η αυξητική τάση των μεριδίων των ιδιωτών στην αγορά λιανικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου του ΛΑΓΗΕ. Ποια είναι τα μερίδια των επιμέρους προμηθευτών. Το φυσικό αέριο ξεπέρασε σε χρήση τον λιγνίτη.

Φυσικό αέριο και ιδιώτες κερδίζουν μερίδια στην ενέργεια

Το ψυχολογικό όριο του 10% άγγιξε τον Ιούνιο το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού, γεγονός που καθιστά ρεαλιστική την προοπτική μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στα όρια που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Εκτός ωστόσο από την ένδειξη αυτή για την πορεία της αγοράς, το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σηματοδοτεί την παγιοποίηση σημαντικών αλλαγών στη διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τόσο στο σκέλος της παραγωγής όσο και της ζήτησης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς για τον μήνα Ιούνιο, το φυσικό αέριο ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή αντιπροσώπευε περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής, παίρνοντας τη θέση που πριν ελάχιστα χρόνια κατείχε ο λιγνίτης, ενώ η συμμετοχή του "εθνικού καύσιμου" έπεσε κάτω από το 30% (27,12%) και των ΑΠΕ σε 21,4%.

Σε ό,τι αφορά στα μερίδια των παραγωγών, το ποσοστό της ΔΕH διαμορφώθηκε στο 57,3%, οι μονάδες του ομίλου Μυτιληναίου (Protergia, Συμπαραγωγή Αλουμινίου, Korinthos Power) πρόσφεραν το 11,66%, της Elpedison το 5,43% και της ΗΡΩΝ το 4,26%.

Από την πλευρά της ζήτησης, τον Ιούνιο υπήρξαν ανακατατάξεις στα μερίδια των ανεξάρτητων προμηθευτών, καθώς η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου πέρασε στη δεύτερη θέση με 2,37% στην αγορά λιανικής, με πρώτη την ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η ELPEDISON με 2,28%.

Όπως είναι φυσικό, ο ανταγωνισμός εντείνεται μεταξύ των τριών αυτών εταιρειών, καθώς είναι οι μόνες που διαθέτουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, οι χαμηλές τιμές του οποίου, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα δικαιώματα ρύπων, έχουν καταστήσει την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο πλήρως ανταγωνιστική έναντι του άνθρακα και του λιγνίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά όλων των υπόλοιπων εταιρειών προμήθειας, οι οποίες δεν διαθέτουν συμβατικές μονάδες παραγωγής, δεν ξεπερνούν το 2,3%.

Για το επόμενο διάστημα και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για σοβαρή διαφοροποίηση των τιμών φυσικού αερίου (και αργού πετρελαίου), η ανοδική τάση των μεριδίων των ανεξάρτητων παραγωγών-προμηθευτών θα διατηρείται με όχημα τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες, αλλά και τις επιθετικές πολιτικές μάρκετινγκ που εφαρμόζουν (παροχή εκπτώσεων αντίστοιχων με αυτές της ΔΕH, συνεργασία Protergia με ΟΤΕ, ΗΡΩΝ με Wind κ.λπ.).

Έτσι το άνοιγμα της αγοράς λιανικής με μείωση του μεριδίου της ΔΕH προχωρά ασχέτως του βαθμού επιτυχίας που θα έχουν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ (πώληση από τη ΔΕΗ ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια), οι οποίες προωθούνται ως "εργαλείο" μείωσης του μεριδίου της Επιχείρησης στην αγορά λιανικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v