Προσωπική κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα επιλέγει η ΝΔ

Τα δημοσκοπικά ευρήματα και οι δύο άμεσες κοινοβουλευτικές μονομαχίες. Οι ανησυχίες της Συγγρού και οι καταγγελίες περί «θεσμικών παιχνιδιών» της κυβέρνησης. Ποιες οι κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη σε εσωκομματικό επίπεδο.

Προσωπική κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα επιλέγει η ΝΔ

Την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σε προσωπικό επίπεδο περιλαμβάνει η στρατηγική της Συγγρού για το επόμενο διάστημα. Με αιχμές του δόρατος τις δύο κοινοβουλευτικές μάχες του προσεχούς δεκαημέρου, για τον εκλογικό νόμο και την πρόταση σύστασης εξεταστικής για τα capital controls, στη ΝΔ δηλώνουν βέβαιοι για την υπεροχή του επικεφαλής της έναντι του πρωθυπουργού στα μάτια των πολιτών, κάτι που θα επιχειρήσουν να αναδείξουν περαιτέρω.

Το αποτέλεσμα της σύγκρισης των δύο, όπως υποστηρίζουν, αναδεικνύεται -εκτός των άλλων- και από όλες τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρουν τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκετές μονάδες μπροστά του πρωθυπουργού. Οι μόνες κοινωνικές ομάδες που, κατά το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο, ο κ. Τσίπρας δείχνει να αντέχει είναι οι γυναίκες και οι νέοι, κατηγορίες στις οποίες μπαίνουν στο στόχαστρο των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να αναστραφεί κι εκεί το κλίμα.

Η επιχείρηση προσωπικής αποδόμησης του πρωθυπουργού ήδη έχει διαφανεί από τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων γαλάζιων στελεχών κατά τις τελευταίες ομιλίες τους. «Η εικόνα του κ. Τσίπρα είναι αυτή ενός απερχόμενου πρωθυπουργού», σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «το πλήρες διαζύγιο με την πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιο πριν την οριστική έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου».

«Θεσμική εκτροπή»

Στη Συγγρού πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο πρωθυπουργός μπαίνει σε «επικίνδυνα μονοπάτια» σε σχέση με τους θεσμούς, δίνοντας ως παράδειγμα τις δημοσιοποιημένες σκέψεις του κ. Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μη διανοηθεί να παίξει θεσμικά παιχνίδια με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κρατήσει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα τον κίνδυνο «θεσμικής εκτροπής».

Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να επαναλάβει τις σχετικές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη συνάντησή του με εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Συγκεκριμένα, θα καταγγείλει και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ευθύνες τους περί απαξίωσης της Δικαιοσύνης, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προ ημερών σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ, με επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή.

Στο μικροσκόπιο

Την ίδια στιγμή, σε εσωκομματικό επίπεδο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή, θέλει να κλείσει άμεσα όλα τα ανοικτά μέτωπα, όπως αυτό της μετακόμισης των κεντρικών γραφείων του κόμματος (στις αρχές Αυγούστου), ενώ συνεχίζει να αξιολογεί τα στελέχη. Στο μικροσκόπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν μπει, μεταξύ άλλων, οι συντονιστές, οι τομεάρχες και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενόψει του επικείμενου εσωκομματικού ανασχηματισμού, μάλλον το φθινόπωρο. Στόχος του, ύστερα από τη βαθμολόγηση όλων των γαλάζιων στελεχών, να επιλεγούν οι πιο «μάχιμοι», με τους οποίους θα οδηγηθεί το κόμμα στις αναπόφευκτες -όπως υποστηρίζει- κάλπες.

«Στέλεχος της ΝΔ και προκλητικές συμπεριφορές δεν συμβιβάζονται. Αυτό θέλω να το βάλετε καλά στο μυαλό σας. Ζητώ σκληρή δουλειά και αίσθηση του μέτρου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, στέλνοντας τα μηνύματά του προς πάσα κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα «φροντιστήρια» που κάνει η Συγγρού προς τα στελέχη του κόμματος για τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής εικόνας από τη μέχρι τώρα, περισσότερο αρεστής στην κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v