Φλερτ και διεργασίες με φόντο τον εκλογικό νόμο

Τα ανοίγματα Τσίπρα ενόψει της επόμενης μέρας και τα ραντεβού με Παπανδρέου, Οικολόγους Πράσινους και Κουβέλη. Οι πιέσεις σε ΠΑΣΟΚ και η επίθεση στο Ποτάμι, σε αναζήτηση των 200 βουλευτών. Απλή αναλογική σημαίνει απόλυτη ακυβερνησία, αντιτείνει η ΝΔ.

Φλερτ και διεργασίες με φόντο τον εκλογικό νόμο

Έντονες είναι οι ζυμώσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο, με κέντρο αναφοράς την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη για τον εκλογικό νόμο που ξεκινά σήμερα και θα κορυφωθεί με τη σχετική ψηφοφορία την Πέμπτη. Τα «κλειστά χαρτιά» των εμπλεκομένων ολοένα και λιγοστεύουν και ο πολυπόθητος για την κυβέρνηση αριθμός των 200 βουλευτών που απαιτείται ώστε ο νέος νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές δείχνει πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί.

Ωστόσο, οι κινήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά χαλαρότητα αποτυπώνουν, καθώς οι προσπάθειες τόσο για τη μεθαυριανή διαδικασία όσο -κυρίως- για το κτίσιμο συμμαχιών ενόψει της επόμενης μέρας είναι εμφανείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για το νέο εκλογικό σύστημα αλλά και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης που θέλει να ανοίξει ακολούθως, έχει προγραμματίσει για σήμερα τρεις συναντήσεις με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα (άρα δεν σχετίζονται με την ψηφοφορία στη Βουλή), ωστόσο με ιδιαίτερη συμβολική και όχι μόνο σημασία. Αρχικά θα έχει τετ α τετ με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη συνέχεια θα δεχτεί αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και τελευταίο τον Φώτη Κουβέλη, αναζητώντας κοινό τόπο συνεννόησης, ενόψει και των νέων πολιτικών συσχετισμών που τελούν υπό διαμόρφωση.

Μέσω του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ (ο πρώην πρόεδρός της φλερτάρει με κυβερνητική θέση στον επόμενο ανασχηματισμό και ο νυν, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα υπερψηφίσει μεθαύριο την κυβερνητική πρόταση), ο κ. Τσίπρας θέλει να προκαλέσει ρήγματα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επωφελούμενος τις όποιες απώλειές της. Και αυτό, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την ανασυγκρότηση της ενιαίας κεντροαριστεράς, ως του τρίτου εναλλακτικού πόλου, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ύστατη προσπάθεια

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, δια της Όλγας Γεροβασίλη, κάνει την ύστατη προσπάθεια, απευθυνόμενη κυρίως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν βάσει συνείδησης και των λεγομένων τους μέχρι και πριν από λίγους μήνες.

«Το ΠΑΣΟΚ δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του. Θυμίζω, μάλιστα, ότι μόλις λίγο διάστημα πριν, κατέθεσαν πρόταση για απλή αναλογική, την οποία σήμερα χαρακτηρίζουν, με θράσος, «εργαλειακή». Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά αύριο (σήμερα) και υπάρχει ακόμα χρόνος να επανεκτιμήσουν τη θέση τους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πιο σκληρή εμφανίστηκε απέναντι στο Ποτάμι, το οποίο κατηγορεί ότι «γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η 'ουρά' της ΝΔ».

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν εισόδου στη Βουλή χαμηλότερα του 3%, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, όπως με την ψήφο των αποδήμων, προκειμένου να πιέσει κυρίως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, στην κυβέρνηση μιλούν με άλλη γλώσσα για τη στάση των δύο άλλων κομμάτων, του ΚΚΕ, που -όπως λένε- «αποδεικνύεται συνεπές στις πάγιες αρχές του» και της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος τις τελευταίες μέρες ασκεί έντονη κριτική στη Φώφη Γεννηματά για την πρόθεσή της να καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

Και στο θέμα, πάντως, της συνταγματικής αναθεώρησης δεν δείχνει να υπάρχει ομοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η τάση των «53» εξέφρασε ήδη την αντίθεσή της με την πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Μέσω της ιστοσελίδας τους commonality.gr. και μάλιστα στο κεντρικό άρθρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός, επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες, το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει».

«Σωσίβιο σωτηρίας»

Από την άλλη, στη ΝΔ δηλώνουν βέβαιοι ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις ψήφους 200 βουλευτών και αποδίδει την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στο γεγονός ότι «βλέπει την ήττα που έρχεται στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν είναι αυτές, και αναζητά σωσίβιο σωτηρίας». Όπως λένε στη Συγγρού, δεν μπορούν να συναινέσουν «σε κάτι που είναι λάθος και καταστροφικό για τη χώρα, καθώς η απλή αναλογική, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε απόλυτη ακυβερνησία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο».

Η ΝΔ, εξάλλου, αντέδρασε έντονα με τη μετάθεση της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη, αντί της Τετάρτης που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Κώστα Τσιάρα, υπήρχε η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία προσδιόριζε δύο συζητήσεις, «και δεν μπορεί αυτό να αλλάζει γιατί βολεύει κάποιους». Πρόκειται, όπως λένε στη Συγγρού, για ένα ακόμα θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης και προσωπικά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v