Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «τρίγωνο της φωτιάς» για την κυβέρνηση

Πρόγραμμα και χρέος στο επίκεντρο των επαφών με τον Τζ. Λιου, ενώ το Μαξίμου «ξορκίζει» εισαγωγή μέρους της τουρκικής κρίσης στην Ελλάδα. Η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών ανεβάζει τον «πυρετό» ενώ ξεκαθάρισε το τοπίο στον εκλογικό νόμο.

Το «τρίγωνο της φωτιάς» για την κυβέρνηση

Ακόμα ένα «θερμό» καλοκαίρι, με αρκετά ανοικτά μέτωπα, βιώνει η κυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο σκηνικό σε οικονομικό -και όχι μόνο- επίπεδο. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε εγρήγορση, επιχειρούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα στον δημόσιο διάλογο και ετοιμάζονται σήμερα να υποδεχθούν έναν ακόμα υψηλό προσκεκλημένο, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Κύριο αντικείμενο του τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι το θέμα του χρέους, με την ελληνική πλευρά να θέλει να εξασφαλίσει τη δέσμευση των εταίρων για έναρξη της σχετικής συζήτησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, παράλληλα με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι δυσκολίες είναι πολλές, όπως φάνηκε και από την αρνητική στάση του Πιερ Μοσκοβισί στο ενδεχόμενο να ανοίξει τώρα το ζήτημα, πιέζοντας για την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων χωρίς καμία καθυστέρηση, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και αύριο και ο κ. Λιου.

Όπως έχει ουσιαστικά προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα ζητήσει αφενός επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου τήρηση των στόχων. Η κυβέρνηση ευελπιστεί στη συμμαχία με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, την παραμονή του οποίου στο πρόγραμμα θεωρεί δεδομένη. Και το Ταμείο, άλλωστε, ανά τακτά διαστήματα υπογραμμίζει τη σημασία αποκατάστασης «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, έστω και υπό συγκεκριμένες -όχι πάντα ευχάριστες- προϋποθέσεις.

Στο τραπέζι της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί και η περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας ως παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ύστερα και από τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Τουρκία.

Πολιτικό άσυλο

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα, επικρατεί έντονος προβληματισμός από τις εξελίξεις στη γείτονα και τις παρενέργειές τους. Κορυφαίο θέμα, όσον αφορά στη χώρα μας, είναι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να πιέζει έντονα για την έκδοσή τους. Χθες μάλιστα παρενέβη στο ζήτημα και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος, σε έκτακτη συνέντευξή του, ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε ότι η μη έκδοση των 8 θα επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, αν και στη συνέχεια επιχείρησε να μετριάσει τον αντίκτυπο της παραπάνω δήλωσης με νεότερη, αρκετά πιο χαμηλών τόνων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα. «Θα εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό και ελληνικό νόμο και στη βάση αυτή θα αντιμετωπίσουμε την υπόθεση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την Αθήνα να «ξορκίζει» την εισαγωγή μέρους της τουρκικής κρίσης στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, πάντως, ένας άλλος υπουργός, ο Γιάννης Μουζάλας, εξέφραζε την άποψη ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα. «Οφείλω να είμαι ανήσυχος και να προετοιμάζομαι στις καινούργιες προοπτικές. Δικαιολογημένη ανησυχία υπάρχει, όχι πανικός», δήλωσε χθες (Alpha), επιβεβαιώνοντας τον προφανή προβληματισμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Μείζον ζήτημα

Και ενώ στο θέμα του εκλογικού νόμου οι χθεσινές εξελίξεις «καθάρισαν» το τοπίο, δεδομένου ότι οριστικοποιήθηκε πως η απλή αναλογική θα ψηφιστεί μεν αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές καθώς δεν φαίνεται πως συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι, το άλλο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό των τηλεοπτικών αδειών.

Με χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, εκτός διαγωνισμού μένουν το Mega, η Dimera Media Investments του Ιβάν Σαββίδη και ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος από την Κύπρο. 

Και μπορεί στη σχετική ανακοίνωση να αναφέρεται ότι θα εξεταστεί αν «οι λόγοι απόρριψης των τριών υποψηφίων που αποκλείστηκαν από την προεπιλογή είναι θεραπεύσιμοι» και κατά τις επόμενες δέκα ημέρες όλοι οι υποψήφιοι να έχουν δικαίωμα να κάνουν προδικαστική προσφυγή επί της απόφασης, ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, η περίπτωση του Mega φαίνεται δύσκολα αναστρέψιμη, λόγω των προβλημάτων με τις τράπεζες.

Αντίθετα οι άλλες δύο περιπτώσεις -θεωρητικά τουλάχιστον- έχουν περισσότερες πιθανότητες δικαίωσης των ενστάσεών τους. Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση, κρατά αποστάσεις και επιμένει στην ανεξαρτησία της Επιτροπής, ωστόσο αναπόφευκτα και οι συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι εμπλεκόμενες εταιρείες αναμένεται να μπουν στη μάχη των «ενστάσεων» που μπορούν να υποβάλουν το επόμενο δεκαήμερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v