Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το γεωστρατηγικό χαρτί και η επίσκεψη Λιου στην Αθήνα

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών. Η σύνδεση του ελληνικού χρέους με την κρίση στην Τουρκία και η βούληση των ΗΠΑ να στηρίξει τη χώρα μας. Οι μεταρρυθμίσεις, το χρονοδιάγραμμα και το... Βερολίνο.

Το γεωστρατηγικό χαρτί και η επίσκεψη Λιου στην Αθήνα

Το νέο μήνυμα-«δώρο» των ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος, όπως εκφράστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζακ Λιου μέσω των FT, αν μη τι άλλο προκάλεσε στην Αθήνα περισσή ικανοποίηση. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα μας και τα σημαντικά ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η απέναντι πλευρά του Ατλαντικού επανέλαβε μετ' επιτάσεως την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, συνδυάζοντάς το μάλιστα ευθέως με την κρίση στην Τουρκία.

Οι παράμετροι στο θέμα είναι πολλές και αλληλένδετες και αυτό το γνωρίζει καλά το Μέγαρο Μαξίμου, που προσπαθεί να το αξιοποιήσει στο έπακρο. Αφετηρία είναι το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας και προφανώς και οι Αμερικανοί ανησυχούν έντονα τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις όσο και για την καθίζηση της τουρκικής οικονομίας εξαιτίας και της μαζικής φυγής κεφαλαίων, που περιμένουν να ενταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Κάτι που εκ των πραγμάτων ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, παράλληλα με την ανάγκη να διατηρηθεί σταθερή γεωπολιτικά και κατ' επέκταση και οικονομικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να βοηθηθεί με κάθε τρόπο, ώστε να καταστεί ικανή να εκπληρώσει τους συμφωνημένους στόχους και η ελάφρυνση του χρέους θεωρείται ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για να τα καταφέρει.

Αυτό ευελπιστεί η κυβέρνηση να είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει και κατά τις σημερινές συναντήσεις του ο κ. Λιου, με βασικούς αποδέκτες το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της», τόνισε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του συνέντευξη, σίγουρα όχι σε μια τυχαία χρονική στιγμή.

Τήρηση των δεσμεύσεων

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πάντως ότι το θέμα του χρέους και άλλες φορές έχει συμπεριληφθεί στην αμερικανική ρητορική, ωστόσο οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό λόγω της αδιαλλαξίας της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το χρέος, είναι δεδομένο ότι και οι ΗΠΑ, όπως και οι Ευρωπαίοι, θα επιμείνουν στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, όπως αναμένεται να επαναλάβει ο προσκεκλημένος υπουργός Οικονομικών. «Θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται -για του λόγου το αληθές- στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική πλευρά πράττει ό,τι της αναλογεί και το ίδιο περιμένει και από τους εταίρους, ενώ θεωρούν υψηλής σπουδαιότητας το σημερινό τετ α τετ Τσίπρα - Λιου, το οποίο αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει ως κρυφή ατζέντα την πολιτική και την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα. Τη δική του σημασία προφανώς επέχει το ψυχροπολεμικό κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση από τις ΗΠΑ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για οργάνωση της επιχείρησης του πραξικοπήματος.

«Είναι ένας ακόμα λόγος για να το δούμε ως ευκαιρία για τη χώρα μας να αναδειχθεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο προσδιόριζε την Ελλάδα ως «προπύργιο της Δύσης απέναντι στον εξ ανατολάς κίνδυνο».

Ο κ. Λιου, λίγο μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v