Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ: Ούριος άνεμος για μικρά αιολικά

Αναθέρμανση στο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά, με όχημα τα μικρά έως τρία μεγαβάτ. Τα κίνητρα που προσφέρει το νέο καθεστώς. Πολλαπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με το προηγούμενο δεκαοκτάμηνο.

ΑΠΕ: Ούριος άνεμος για μικρά αιολικά

Ανάκαμψη του ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ιδίως για μικρά αιολικά έως 3 μεγαβάτ, καταγράφηκε στον κύκλο υποβολής αιτήσεων Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ.

Έναντι μηδενικού ενδιαφέροντος μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, τον Ιούνιο, από τις 49 συνολικά αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι 36 αφορούν σε αιολικά ισχύος από 0,8-3 μεγαβάτ.

Υπήρξε μία μόνο αίτηση για μεγάλο αιολικό στους Φούρνους Ικαρίας ισχύος 117 μεγαβάτ και δύο μεσαίων αιολικών 20 και 27 μεγαβάτ στη Ναυπακτία και στην περιοχή Θήβας.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο κατατέθηκαν 36 αιτήσεις για αιολικά με συνολική ισχύ περίπου 260 μεγαβάτ, επτά αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά με ισχύ 11 μεγαβάτ και δύο αιτήσεις για μονάδες βιομάζας, η μία ισχύος δύο και η άλλη πέντε μεγαβάτ. Όπως είναι φυσικό, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες απουσιάζουν οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι αιτήσεις για αιολικά που επανεμφανίστηκαν τον Ιούνιο πρέπει να συνδυαστούν με το ότι έχει εν πολλοίς αποσαφηνιστεί το καθεστώς στήριξης με τη δημοσίευση της πρότασης του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ενδιαφέρον για μικρά αιολικά ισχύος μέχρι 3 μεγαβάτ, την εξήγηση δίνει το σχέδιο νόμου που δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό προβλέπεται ότι τα αιολικά αυτής της κατηγορίας θα συνάπτουν συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής, δηλαδή σύστημα αντίστοιχο του σημερινού (feed in tariff) και δεν θα τιμολογούν με βάση το νέο καθεστώς που βασίζεται στο λεγόμενο feed-in-premium, δηλαδή αγοραία, και άρα κυμαινόμενη τιμή της κιλοβατώρας, με μία επιπλέον προσαύξηση.

Έτσι, στις αιτήσεις του Ιουνίου, οι 19 για παράδειγμα, αν και τυπικά προέρχονται από διαφορετικά νομικά πρόσωπα, αφορούν μία και μόνη τοποθεσία, την Κύμη Αλιβερίου για παράδειγμα, ενώ από τις επωνυμίες των ΕΠΕ, φαίνεται καθαρά ότι ελέγχονται από τους ίδιους μετόχους. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για άλλες περιοχές όπως Δίστομο κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο κύκλο κατάθεσης αιτήσεων, τον περασμένο Μάρτιο, είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ μόλις έξι αιτήσεις, από τις οποίες οι πέντε ήταν για μικρά υδροηλεκτρικά και η έκτη για μονάδα συμπαραγωγής. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τον Δεκέμβριο του 2015 με εννέα αιτήσεις, όπως και τον Σεπτέμβριο του 2015 με μόλις δύο αιτήσεις.

Αιτίες της μεγάλης κάμψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ΑΠΕ, εκτός από τα προβλήματα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, είναι και η εκκρεμότητα ως προς το καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής.

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο καθεστώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v