Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Στοίχημα διετίας με... αντεπίθεση early bookings

Επιδεινώνεται η κατάσταση των ξενοδοχειακών εταιρειών παρά τη διαφαινόμενη μικρή αύξηση ξένων επισκεπτών. Η «τρύπα» του Μαΐου και η ένεση ρευστότητας των τουρ οπερέιτορ στις ελληνικές τράπεζες. Οι Τούρκοι τουρίστες θα κρίνουν τις φετινές επιδόσεις του εγχώριου τουρισμού.

Τουρισμός: Στοίχημα διετίας με... αντεπίθεση early bookings

Θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας, για να μάθει αν θα είναι ο ίδιος ή ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης που θα πληρώσει τον λογαριασμό στο γεύμα-έπαθλο του στοιχήματος που έβαλε για νέα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού φέτος.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ωστόσο, παραπέμπουν σε χρονιά που θα κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα, με τα μεγέθη του τουρισμού να θυμίζουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων: πολλαπλώς ερμηνεύσιμα και με όλους νικητές!

Σε επίπεδο εντυπώσεων, ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει το στοίχημα για νέο ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων (στα επίπεδα του +5% σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ). Στον αντίποδα, όμως, ο οδικός τουρισμός κινήθηκε με πτώση 8% στο α' εξάμηνο.

Στις απώλειες του οδικού τουρισμού θα πρέπει να προστεθεί η μείωση στις αφίξεις με πλοία, κυρίως από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, το στοίχημα του Αλ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά στις αφίξεις ξένων επισκεπτών να κριθεί από τους Τούρκους που θα ταξιδέψουν τελικά στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς αναμένονταν φέτος περί το 1,3 εκατ. Τούρκοι τουρίστες, ο κύριος όγκος των οποίων φθάνει στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Με τις απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα που έχει επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση, παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης από τη γείτονα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μένει να καταγραφεί το ύψος της, όπως αναφέρουν.

Το «ισοζύγιο» αεροπορικών και οδικών-ακτοπλοϊκών αφίξεων από το εξωτερικό θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα των φετινών συνολικών εισπράξεων από τον τουρισμό. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, κάθε ξένος τουρίστας που φθάνει στην Ελλάδα με αεροπλάνο δαπανά κατά μέσο όρο 700 ευρώ ενώ οι επισκέπτες που έρχονται οδικώς, σχεδόν τα μισά (300 ευρώ). Έτσι, εκτιμάται ότι για να παραμείνουν οι τουριστικές εισπράξεις στα περυσινά επίπεδα, θα έπρεπε η μείωση των οδικών αφίξεων να είναι διπλάσια από την αύξηση των αντίστοιχων αεροπορικών. Κάτι που δεν συμβαίνει, μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Με αυτές τις υποθέσεις εργασίας, ο ΣΕΤΕ εκτιμά, ως πιθανότερο σενάριο, την αύξηση των φετινών εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 1%-2%. Σε τι μεταφράζεται αυτό; Σε 140-280 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα.

Τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών Μαΐου που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος μάλλον επιβεβαιώνουν, αν μη τι άλλο, το φρενάρισμα των εισπράξεων από τον τουρισμό φέτος. Σύμφωνα με αυτά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου έφθασαν τα 2,077 δισ. ευρώ έναντι 2,214 δισ. ευρώ το 2015 και ουσιαστικά, επέστρεψαν στα επίπεδα του 2014. Στο πρώτο πεντάμηνο δηλαδή εισπράχθηκαν 140 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι ενώ μόνο κατά τον Μάιο η μείωση έφθασε τα 120 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί αύξηση εισπράξεων φέτος της τάξης του 1%-2% θα πρέπει στους μήνες που απομένουν να υπερκαλυφθεί η «τρύπα» εισπράξεων 140 εκατ. ευρώ του πρώτου πενταμήνου και να εισπραχθούν 280-420 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ακόμα κι αν επιτευχθούν, ωστόσο, οι οριακές μεταβολές αφίξεων και εισπράξεων φέτος, το φθινόπωρο αναμένεται «θερμό» καθώς η οικονομική κατάσταση των τουριστικών επιχειρήσεων (κυρίως ξενοδοχεία) αναμένεται να επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη, το 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα «κοκκινίσουν» φέτος αφού ακόμα κι αν καταγράψουν αύξηση τζίρου, αυτή δεν θα είναι ικανή να υπερκαλύψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να καταγράψουν φέτος αύξηση τζίρου τουλάχιστον 10%.

Πολύ περισσότερο, όπως εξήγησε, που το επίσημο κράτος αφαίρεσε φέτος από τις τουριστικές επιχειρήσεις περί τα 800 εκατ. ευρώ με τις αυξήσεις ΦΠΑ που επιβλήθηκαν. Ποσό, σύμφωνα με τον ίδιο, που αποτελούσε την τελευταία ικμάδα ρευστότητας που τους είχε απομείνει.

Περιγράφοντας την κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ σημείωσαν πως, σύμφωνα με έρευνα της PWC, από τα 7 δισ. ευρώ υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, υπήρχε η εκτίμηση πως περί τα 600 εκατ. ευρώ δεν υπήρχε δυνατότητα να εξοφληθούν ποτέ, ενώ το 40% των δανείων δεν είχαν πληρώσει δόσεις επί 90 ημέρες. Όπως εκτίμησαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ, μετά τη φετινή χρονιά η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, στους λόγους που έχουν οι τράπεζες να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον χώρο του τουρισμού, προστέθηκε ακόμα ένας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν πάνω από 3 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα των τραπεζών εξαιτίας των χρημάτων που καταβάλλουν ξένοι τουρ οπερέιτορ στους λογαριασμούς που διατηρούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες. Ποσά τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω των capital controls, με αποτέλεσμα να αποτελούν «ένεση» ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΣΕΤΕ, μάλιστα, τα εν λόγω ποσά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τον Ιούλιο.

Η πτώση της γερμανικής αγοράς (5 εκατ. λιγότεροι Γερμανοί θα ταξιδέψουν φέτος) και τα πενιχρά οφέλη από τη ρωσική (δεν θα ξεπεράσουν τις 700.000-800.00 έναντι εκτιμήσεων για 1 εκατ. τουρίστες) οδηγεί τους επιχειρηματίες του χώρου να «παίξουν τα ρέστα» τους στην αγορά της Αγγλίας.

Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, οι προκρατήσεις για το 2017 στην Αγγλία κινούνται ανοδικά και θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθούν μέσω ενός προγράμματος «επιθετικών» πωλήσεων με ελκυστικές τιμές για όσους κάνουν έγκαιρα κράτηση (early bookings) μέχρι τον Δεκέμβριο, καταβάλλοντας προκαταβολικά το 20% της αξίας του «πακέτου» διακοπών τους.

Με βάση πληροφορίες του Euro2day.gr, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται ισχυρές ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε άλλες αγορές, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουν για το 2017 τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στους Ευρωπαίους τουρίστες οι εξελίξεις στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v