Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνουν... 13άρι οι τράπεζες μετά τις εντολές SSM

Τον ακριβή αριθμό των Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και το πόσες θα είναι οι Γενικές Διευθύνσεις ορίζει ο SSM, στο πλαίσιο του ασφυκτικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος. Σε αναζήτηση τουλάχιστον 15 στελεχών για τα Δ.Σ. οι ελληνικές τράπεζες.

Ψάχνουν... 13άρι οι τράπεζες μετά τις εντολές SSM
Από μηδενική βάση... «ξαναχτίζονται» τα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ακολουθώντας τις επιταγές των ξένων εποπτικών αρχών και του νέου θεσμικού πλαισίου. Μοιάζει με υπερβολή, αλλά τη δομή, τα χαρακτηριστικά και το εύρος των διοικήσεων, εκτελεστικών και μη μελών, τα ορίζουν σαφέστατα πια οι θεσμοί.

Αναθέτοντας κυρίως σε εταιρίες τύπου head hunters, όπως η Korn Ferry Ουγγαρίας που ενεργεί για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη εναλλακτική, για να βρουν τα στελέχη που θα πρέπει να προσελκύσουν, ώστε να τηρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος.

Ακόμη και όσοι δεν θέλουν να μιλούν για αφελληνισμό, δεν μπορούν να μη σχολιάσουν τουλάχιστον ως «τρικ» την προϋπόθεση διεθνούς εμπειρίας και μη δραστηριότητας σε ελληνική τράπεζα, τόσο για τα εκτελεστικά, όσο και για τα μη εκτελεστικά μέλη.

Τουλάχιστον 3 μέλη σε κάθε Δ.Σ. ανά τράπεζα θα πρέπει να αποχωρήσουν, γεγονός που σημαίνει ότι αναγκαστικά τον δρόμο προς την έξοδο θα κοιτάξουν από 12 έως 15 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων συνολικά και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αντικατασταθούν από στελέχη «σωστών προδιαγραφών».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομικό πλαίσιο, τα μέλη των Δ.Σ. θα πρέπει να έχουν 10ετή διεθνή εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις, εκ των οποίων τα 3 έτη να έχουν υπάρξει μέλη σε Δ.Σ. τράπεζας στο εξωτερικό, καθώς και να μην έχουν σχέση με το Δημόσιο, την κυβέρνηση ή με κόμματα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αντίστοιχα, κάθε Δ.Σ. θα πρέπει να έχει τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που θα προεδρεύουν των τριών εκτελεστικών επιτροπών (Nomination, Audit και Risk Management), τα οποία θα πρέπει να έχουν 15ετή εμπειρία σε τράπεζα ή ελεγκτική εταιρία, αλλά... να μην έχουν καμία σχέση με ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 έτη. Αυτή ακριβώς η παράμετρος είναι που διώχνει τουλάχιστον τρία σημερινά μέλη από το Δ.Σ. καθεμιάς τράπεζας...

Η επιστολή με τις κόκκινες επισημάνσεις

Αν και η τετρασέλιδη επιστολή που εστάλη στις τέσσερις συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ και τον SSM διαφοροποιείται ανά όμιλο για το ποια ή πόσα στελέχη θα πρέπει να αποχωρήσουν, ο «καμβάς» του τι μέλλει γενέσθαι και των υποχρεωτικών αλλαγών παραμένει ο ίδιος για όλους.

Με κόκκινο χρώμα, ενημερώνεται η κάθε διοίκηση για τα μέλη που πρέπει να αντικαταστήσει, τα οποία μπορεί:

1. Να μην πληρούν τα κριτήρια του νόμου αναφορικά με την εμπειρία σε διεθνή τράπεζα ή την πολυετή ενασχόληση σε ελληνική.

2. Να είναι εκτελεστικά μέλη, αλλά να μπορούν να παραμείνουν μόνο ως μη εκτελεστικά.

3. Να είναι μέλη κάποιας Επιτροπής, αλλά... όχι αυτής που ενδείκνυται.

Ενα άλλο κοινό σημείο της επιστολής που αφορά και στις τέσσερις τράπεζες είναι ότι επιχειρείται παρέμβαση στη δομή των Διοικητικών Συμβουλίων, τα μέλη των οποίων θα πρέπει εφεξής να είναι συνολικά ανά Δ.Σ. ακριβώς 13! Ούτε ένα λιγότερο, ούτε ένα περισσότερο.

Δεύτερον, ο διευθύνων σύμβουλος θα «συνοδεύεται» από δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, μάξιμουμ.

Ενδιαφέρον αποτελεί ότι ο μη εκτελεστικός πρόεδρος, αν και μη εκτελεστικός, θα έχει πιο ενδυναμωμένο ρόλο γιατί θα ελέγχει τις κρίσιμες Εκτελεστικές Επιτροπές. Γενικώς τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη είναι αυτά που θα προεδρεύουν στις Επιτροπές και θα ελέγχουν όλους τους άλλους...

Οσο για τις Επιτροπές (Nomination, Audit και Risk Management) είναι σαφές ότι θα έχουν εξουσία και ισχυρό ρόλο, εξού και η τόση αυστηρότητα στα κριτήρια των μελών που θα τις απαρτίζουν. «Θα λύνουν και θα δένουν...», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε τραπεζικός παράγοντας.

Επίσης, σύμφωνα με την επιστολή, τίθενται οι προδιαγραφές για τον αριθμό των Γενικών Διευθύνσεων που ορίζονται ανά τράπεζα. Για το αν μια τράπεζα θα έχει 10 ή... 20 γενικούς διευθυντές, επίσης, είναι προαποφασισμένο!

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, θα αναζητηθούν έως και 15 νέα μέλη συνολικά στο πιστωτικό σύστημα, όπως προαναφέρθηκε (ήδη στην Εθνική μπορεί να αλλάξουν από 5-7 μέλη). Τις προτάσεις των τραπεζών -που είναι πιθανόν οι ίδιες να αναθέσουν την εξεύρεση στελεχών τους από head hunters- θα τις εγκρίνει πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά, με τη σειρά του, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, SSM.

Στο περιθώριο όλων αυτών των εξελίξεων, πληροφορίες θέλουν γνωστούς και έμπειρους τραπεζίτες να μετακινούνται σε νέες υψηλότερες θέσεις, ή τουλάχιστον να προτείνονται γι' αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα γνωστά στελέχη της αγοράς, ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής), ακούστηκε ότι προτάθηκε για διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα ότι έτυχε θετικής αξιολόγησης και από τον SSM.

Βέβαια, αυτό είναι πληροφορία από την αγορά, που ακόμη και στον βαθμό που μπορεί να ισχύει από πλευράς πρότασης, δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη θα γίνει αποδεκτή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v