Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακοί επιθεωρητές: Εμφύλιος μηχανικών για τις... σφραγίδες

Παραλογισμός με τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης και τους ενεργειακούς επιθεωρητές, καθώς άλλα λέει πρόσφατος νόμος και άλλα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τι ισχύει για τα νέα κτίρια.

Ενεργειακοί επιθεωρητές: Εμφύλιος μηχανικών για τις... σφραγίδες

Την ίδια στιγμή που οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού στη χώρα είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης, σειρά υπουργών προωθεί νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την κάλυψη συντεχνιακών συμφερόντων εντός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Στόχος των ρυθμίσεων είναι η κατοχύρωση των περίφημων «επαγγελματικών δικαιωμάτων», δηλαδή της δυνατότητας υλοποίησης (ή απλώς σφράγισης…) έργων ή μελετών από κάποιες ειδικότητες των μηχανικών σε βάρος κάποιων άλλων.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το μπάχαλο με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, με βάση τις ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντίστοιχες ρυθμίσεις για τις μελέτες δημοσίων έργων έχουν ενταχθεί και στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Ειδικά για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ προβλέπονται διάφορα «παράλογα». Ομολογείται για παράδειγμα, πως ενεργειακοί επιθεωρητές που εξέδιδαν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων δεν είχαν το δικαίωμα να εκπονούν Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ)! Μάλιστα όσες ειδικότητες μηχανικών έλαβαν πιστοποιήσεις ως ενεργειακοί επιθεωρητές θα συνεχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά χωρίς να έχουν το δικαίωμα εκπόνησης των σχετικών ΜΕΑ.

Επίσης, ειδικά για τα νέα κτίρια, αντί να εφαρμοστούν οι προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών, επιβλήθηκε πρόσθετα η «μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης».

Η τελευταία, αντί να ενσωματώνεται από την αρχή στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, γίνεται εκ των υστέρων(!), ώστε να επιβεβαιώσει πως οι συναφείς απαιτούμενες μελέτες καλύπτουν τις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση του υπό κατασκευή κτιρίου.

Ο αποκλεισμός των ενεργειακών επιθεωρητών (πλην ορισμένων ειδικοτήτων) από την εκπόνηση ΜΕΑ, όπως προβλέπεται από την προωθούμενη ρύθμιση, «αποδεικνύει την προσπάθεια συντεχνιακών συμφερόντων να διατηρήσουν με φωτογραφικό τρόπο επαγγελματικά δικαιώματα, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών ιδίως με το ν.4243/15 (Άρθρο 10) στα δικαιώματα ελέγχων ενεργειακής απόδοσης που θα αποκτούσαν οι ενεργειακοί ελεγκτές ανεξαρτήτως ειδικότητας μηχανικού, αλλά και της απαιτούμενης πλέον αναθεώρησης του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών».

Οσοι αντιδρούν στις προωθούμενες ρυθμίσεις υποστηρίζουν, όπως είπε και στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών Κώστας Κρεμαλής, πως αποτελούν το πιο τρανταχτό παράδειγμα για αναιτιολόγητες αποκλειστικές δραστηριότητες ορισμένων ειδικοτήτων διπλωματούχων μηχανικών, που έχουν καταργηθεί με πρόσφατο νόμο (4254/14).

Όπως είπε, «θεωρούμε ότι το Σ/Ν δεν εξυπηρετεί τη διαδικασία που εξελίσσεται σύμφωνα με μνημονιακές δεσμεύσεις και αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.

Οι θέσεις μας στη διαδικασία αυτή είναι ότι όποιες ρυθμίσεις επιλεγούν πρέπει να προσδιορίζουν τα επαγγελματικά προσόντα, όσων κατόπιν εντολής προτίθενται να αναλάβουν την Κεντρική Τεχνική Ευθύνη, να ανταποκριθούν στην εκτέλεση δραστηριοτήτων μηχανικού κρίσιμων για το δημόσιο συμφέρον. Υπάρχουν διεθνείς πρακτικές για την αξιολόγηση ή την πιστοποίηση αυτών των προσόντων και αρκεί η κατάλληλη επιλογή στις συνθήκες της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v