Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Ευρωδικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγε η Τσατάνη

Η Εισαγγελέας Εφετών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενη ότι παραβιάστηκε στην περίπτωσή της η αρχή της δίκαιης δίκης. Παράλληλα υπέβαλε μήνυση σε βάρος λειτουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι υποστηρίζει.

Στο Ευρωδικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγε η Τσατάνη

Σε υποβολή μήνυσης σε βάρος λειτουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά παντός αγνώστου αυτουργού και συμμετόχου για τα αδικήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προχώρησε η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Τσατάνη ελέγχεται πειθαρχικά, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι συμπεριέλαβε στην έρευνά της για τη Λαϊκή Τράπεζα το αδίκημα της δωροδοκίας του διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από στέλεχος της τράπεζας Marfin, παρότι -όπως υποστηρίζουν οι Κύπριοι- είχε συμφωνηθεί να αναμένει γι' αυτό τα πορίσματα των αρχών της Μεγαλονήσου.

Κάτι που η Εισαγγελέας Εφετών αρνείται ότι είχε συμφωνηθεί.

Επίσης, η Εισαγγελέας Εφετών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επικαλούμενη ότι παραβιάστηκε στην περίπτωσή της η αρχή της δίκαιης δίκης (κατ' άρθρο 6 της ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, η κυρία Τσατάνη στην προσφυγή της επισημαίνει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά της στη δίκαιη δικαστική ακρόαση από ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο, εφόσον η αίτηση εξαιρέσεως που είχε καταθέσει σε βάρος της Προέδρου του Αρείου Πάγου κρίθηκε από την ίδια την κυρία Βασιλική Θάνου.

Επίσης, η κυρία Τσατάνη σημειώνει πως παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας στην περίπτωσή της καθώς η πειθαρχική διαδικασία διέρχεται της κρίσεως όχι μόνο του Επταμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου αλλά και εκ παραλλήλου άλλου οργάνου μη ανήκοντος στη δικαστική διαδικασία και συγκεκριμένα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της κυρίου Θέμη Σοφού, η προσφεύγουσα κυρία Τσατάνη αντιμετωπίζει προσβλητική μεταχείριση δημοσίως από ελάχιστα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έναντι της οποίας βεβαίως τηρεί τον απαιτούμενο σεβασμό, επιφυλάσσεται όμως παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός της τόσο ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας όσο και την αμεροληψία συγκεκριμένων μελών της.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «την ατομική ευθύνη συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής ως προς τη συμπεριφορά τους και την προσβολή που αυτή προξενεί σε βάρος της κυρίας Τσατάνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v