Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Δημόσιο διάλογο με ορίζοντα την άνοιξη του 2017 ανοίγει η κυβέρνηση. Η φιλοσοφία της κίνησης και η πρόσκληση σε κόμματα και κοινωνία. Πρωτοβουλία για την καθημερινότητα των πολιτών με φόντο το «νέο κοινωνικό κράτος».

Οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Με το χθεσινό του μήνυμα με αφορμή την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη του διαλόγου με τα κόμματα και την κοινωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία ήδη έχει προαναγγείλει, στο πλαίσιο μιας «προοδευτικής επανεκκίνησης του πολιτικού μας συστήματος».

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενώ για αύριο το απόγευμα, στον εξωτερικό χώρο της Βουλής, είναι προγραμματισμένη πανηγυρική εκδήλωση όπου ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες των προτάσεών του, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο και με ορίζοντα την άνοιξη του 2017.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας, λένε στην Κουμουνδούρου, είναι ότι «οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των 'ειδικών', αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά στη συνταγματική αναθεώρηση». Μάλιστα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, καλωσορίζουν ακόμα και διαφορετικές απόψεις σε οποιοδήποτε αναθεωρητέα διάταξη. Για το σκοπό αυτό, ο διάλογος για τις τελικές αποφάσεις θα επεκταθεί -πέρα των κομμάτων- σε δήμους, νομούς, περιφέρειες, κοινωνικές ομάδες και φορείς, ακόμα και με τη χρήση του διαδικτύου.

Η Ελλάδα, τονίζει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, «βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους». Και πάνω σε αυτά τα δεδομένα αναμένεται να στηριχθούν και οι προτάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσει αύριο και θα καταθέσει προς συζήτηση σε συναινετικό κλίμα, προσκαλώντας και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων να συμβάλλουν στην εποικοδομητική αλλαγή του συντάγματος.

Τι θα προτείνει

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει:

-Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

-Προστασία και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως των υδάτων και της ενέργειας.

- Ενδυνάμωση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα) και κατοχύρωση του κράτους δικαίου.

-Προστασία της εργασίας, με διασφάλιση των σχετικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-Ενίσχυση της Βουλής σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία και προβολή του έργου της.

-Ταυτόχρονα, όμως, περιορισμό των προνομίων των βουλευτών και άρση της ασυλίας τους, καθώς και όρια στη θητεία τους.

-Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και αλλαγές σε αυτήν, βάσει και της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας μας.

-Καθιέρωση θεσμών ελέγχου της εξουσίας, π.χ. με τη συγκέντρωση υπογραφών από τους πολίτες που θα ζητούν να λογοδοτήσουν εκλεγμένοι πολιτειακοί παράγοντες οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

-Ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

-Αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας (χωρίς πάντως να αλλάζει το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας ούτε να μπαίνει θέμα διαρχίας), ενώ ο τρόπος εκλογής του, λόγω και των εσωκομματικών διαφωνιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Ένα από τα σενάρια θέλει την εκλογή του από το λαό, εφόσον όμως δεν καταφέρει να εκλεγεί από τη Βουλή στις τρεις σχετικές ψηφοφορίες.

-Για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας υπάρχει η σκέψη να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος και η επίκληση στο Σύνταγμα της Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος αλλά να παραμένει ως αρχή η διατύπωση ότι κυρίαρχο θρήσκευμα στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.

«Νέο κοινωνικό κράτος»

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση στρέφεται στην καθημερινότητα του πολίτη. Μετά από καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή εμφανίστηκε ανάμεσα σε πολίτες, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ενώ για την Τετάρτη προγραμματίζεται να ανακοινώσει τον νέο «οδικό χάρτη για το νέο κοινωνικό κράτος». Πιθανόν να δημοσιοποιήσει τον τρόπο αναπλήρωσης του ΕΚΑΣ, ενώ έμφαση θα δώσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την παιδεία και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ανάμεσα στα άλλα, θα εξαγγείλει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τη διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων του Δημοσίου για τη φιλοξενία αστέγων, την ίδρυση νέων Ειδικών Σχολείων και προγράμματα απασχόλησης ανέργων άνω των 50 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v