Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: «Αγκάθι» Εύβοιας στις κρατήσεις από Γαλλία

Στον αέρα εκατοντάδες κρατήσεις καθώς παραμένει το «λουκέτο» στα ξενοδοχεία Holidays in Evia και Eretria Village της Εύβοιας. Πτωτικά εξακολουθεί να κινείται η κίνηση από τη Γαλλία. Ελπίδες (και πάλι) για ρελάνς μέσω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Τουρισμός: «Αγκάθι» Εύβοιας στις κρατήσεις από Γαλλία

Μείωση εξακολουθούσε να καταγράφει μέχρι και τις αρχές Ιουλίου η τουριστική κίνηση από τη Γαλλία προς τη χώρα μας, προσθέτοντας ένα ακόμα ερωτηματικό για τις τελικές φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Οι προβλέψεις παραγόντων της ελληνικής αγοράς για πιθανή υποχώρηση της κίνησης από τη Γαλλία φέτος, ως αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας ανασφάλειας που δημιούργησαν στους Γάλλους τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα, επιβεβαιώθηκαν στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, οι Γάλλοι επισκέπτες στη χώρα μας μειώθηκαν 2,3% σε σύγκριση με το 2015 ενώ οι εισπράξεις από Γάλλους επισκέπτες κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα μείωση 11,7%.

Στελέχη ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων τα οποία συνεργάζονται στενά με Γάλλους τουρ οπερέιτορ εκτίμησαν, μιλώντας στο Euro2day.gr, πως η μείωση της κίνησης από Γαλλία μέχρι τις αρχές Ιουλίου ήταν στα επίπεδα του 10-15%. Οι Γάλλοι τουρ οπερέιτορ, ωστόσο, εμφανίζονταν αισιόδοξοι για ολική ανάκαμψη της κίνησης μέσω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute bookings). Οι σχετικές εκτιμήσεις, πάντως, βασίζονταν στην εικόνα των κρατήσεων πριν το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια.

Την ίδια στιγμή, «αγκάθι» για την εικόνα της Ελλάδας στην αγορά της Γαλλίας αποτελεί το γεγονός ότι δύο ιδιαίτερα δημοφιλή στους Γάλλους ξενοδοχεία της Εύβοιας (Eretria Village και Holidays in Evia) παραμένουν κλειστά. Παρότι δεσμεύονται με ισχυρά συμβόλαια κι έχουν καταβληθεί μεγάλες προκαταβολές από τουρ οπερέιτορ για τη φετινή χρονιά.

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται στον αέρα εκατοντάδες κρατήσεις Γάλλων για τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Οι δύο μονάδες βούλιαξαν πέρυσι από Γάλλους τουρίστες και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ένας από τους Γάλλους τουρ οπερέιτορ πραγματοποίησε τζίρο άνω του 1,2 εκατ. ευρώ στις δύο μονάδες.

Εντύπωση έχει προκαλέσει σε παράγοντες της ελληνικής αγοράς το γεγονός ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αυτοπεριορίστηκαν σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων. Επιπλέον, ότι οι τουρ οπερέιτορ εξακολουθούσαν να δέχονται κρατήσεις για τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι παρέμεναν κλειστά, αρκούμενοι στις προφορικές διαβεβαιώσεις των διαχειριστών των δύο ξενοδοχείων ότι «θα επαναλειτουργήσουν».

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, πως τουλάχιστον ένας από τους Γάλλους τουρ οπερέιτορ δεχόταν σταθερά κρατήσεις για τα δύο ξενοδοχεία, από τον Απρίλιο μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, Γάλλος τουρ οπερέιτορ έχει δεσμεύσει πολλά δωμάτια στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία με ισχυρά guarantee συμβόλαια (σ.σ. το ξενοδοχείο θα πληρωθεί ανεξάρτητα από το αν θα διαμείνουν πελάτες ή όχι).

Πιο συγκεκριμένα, στο Eretria Village (τεσσάρων αστέρων) έχει δεσμεύσει 130 από τα 220 δωμάτια της μονάδας, από τα οποία τα 125 με guarantee συμβόλαιο. Στο ξενοδοχείο Holidays in Evia (τριών αστέρων), συνολικής δυναμικότητας 320 δωματίων, έχει δεσμεύσει αντίστοιχα 100 δωμάτια, 80 από τα οποία με guarantee συμβόλαια.

Για τα δωμάτια αυτά έχουν καταβληθεί, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαταβολές που αγγίζουν τις 400.000 ευρώ, τα ¾ των οποίων έχουν καταβληθεί από τον Γάλλο τουρ οπερέιτορ και τα υπόλοιπα από ελληνικό ταξιδιωτικό γραφείο που συνεργάζεται μαζί του.

Στο μεταξύ το 25% των Γάλλων που είχαν κάνει κρατήσεις για τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία ακύρωσαν το ταξίδι τους απαιτώντας αποζημιώσεις ενώ άλλοι επέλεξαν κάποιο άλλο ξενοδοχείο που τους προτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εισπράττοντας και πάλι αποζημιώσεις.

Το «λουκέτο» στα δύο ξενοδοχεία ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου καθώς ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των τεσσάρων βασικών μετόχων που ελέγχουν τις δύο εταιρείες-ιδιοκτήτριες των μονάδων και την εταιρεία Εστία Α.Ε., η οποία είχε μισθώσει τις μονάδες και τις διαχειριζόταν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v