Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Το μόνο που σας έμεινε είναι να μιλάτε για το παρελθόν

Η αντιπολίτευση κατασκευάζει παραμύθια, υποστήριξε ο Γ. Δραγασάκης. Σε τίποτα δεν αποδείχθηκε ότι υπήρξε «σχέδιο Β» και θα μπορούσε να είναι «σχέδιο Α», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Πώς απάντησε για το κόστος της διαπραγμάτευσης. Χωρίς ομιλία Τσίπρα η συζήτηση.

Τσακαλώτος: Το μόνο που σας έμεινε είναι να μιλάτε για το παρελθόν

Ο Γ. Δραγασάκης και ο Υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, ανέλαβαν να υπερασπιστούν στη Βουλή την κυβερνητική «γραμμή» κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο και τα capital controls. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απών από τη συζήτηση.

Ο Ε. Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε πως η ιστορία των μνημονίων αρχίζει το 2010, όταν μπήκαμε σε πρόγραμμα σταθεροποίησης χωρίς ρύθμιση χρέους και χωρίς υποτίμηση. Αυτό εξηγεί πώς χάσαμε 25% του ΑΕΠ και μπήκαμε σε παγίδα χρέους.

Γιατί έγινε το λάθος; Μια εξήγηση είναι ότι οι διαπραγματευτές τότε δεν ξέραν τη δύναμη που είχαν, δεδομένου ότι πολλά ελληνικά ομόλογα ήταν σε ξένες τράπεζες. Μια άλλη ότι οι οικονομολόγοι έκαναν λάθος εκτιμήσεις και μια τρίτη ότι κάποιοι ήθελαν να μειωθούν οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος χωρίς να ακουμπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Όπως είπε, είναι θράσος να ρωτά η αντιπολίτευση γιατί δεν έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ την 5η αξιολόγηση όταν ως προηγούμενη κυβέρνηση είχε επτά μήνες και δεν το έκανε, ενώ χαρακτήρισε ναρκοθετημένη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι η παράταση που είχε δοθεί ήταν μόλις δυο μήνες.

Αναφορικά με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εντολή που είχε ήταν για διαπραγμάτευση. Η σύγκρουση δεν ήταν επιλογή μας, αντίθετα την επιδίωξαν οι δανειστές.

Μίλησε για ασυμετρία μεταξύ της αντιπολίτευσης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε όπλα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και της ΝΔ που έλεγε «υπογράψτε τα όλα». «Μετά γίνατε αντιμνημονιακοί» είπε αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Το «σχέδιο Β»

Κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει σχεδιασμούς για διάφορα ενδεχόμενα. Είτε επειδή κινδύνευε η Ευρώπη (όπως το 2012 πριν ο Ντράγκι πει «θα κάνω ότι χρειαστεί», είτε επειδή υπήρχαν και σχέδια για το τι θα γίνει αν μας πιέσουν. Σε τίποτα αυτό δεν συγκροτεί «σχέδιο Β» και σε τίποτα δεν αποδείχθηκε ότι κάποτε το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να είναι «σχέδιο Α».

Το κόστος της διαπραγμάτευσης

Υπάρχει μια γενική ιδέα ότι ήταν μεταξύ 86 και 100 δισ. ευρώ. Το χρέος όμως αποδεικνύει ότι δεν είναι έτσι γιατί υπάρχει ανακύκλωση χρέους και μάλιστα με μικρότερα επιτόκια. «Είναι πιο εύκολο να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός κρατούμενος παρά αυτό».

Υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε σωστή ανακεφαλαιοποίηση, γιατί δεν την έκανε γρήγορα, δεν εξασφάλισε «καβάτζα κεφαλαίων» και γιατί δεν ρύθμισε τα κόκκινα δάνεια. Σημείωσε δε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που επικαλείται η ΝΔ είναι απλά προβλέψεις που δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν με πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ.

Υπήρξαν ήττες και νίκες από τη διαπραγμάτευση, παραδέχτηκε και όπως είπε η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει ότι υποσχέθηκε.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και ήταν ξύπνημα για την Ευρώπη που τώρα λέει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΕ έχει δομικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη.

Αποτύχατε στην αριστερή παρένθεση, ότι θα πέφταμε το καλοκαίρι, ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Τι σας μένει: να μιλάτε για το παρελθόν.

Υπάρχει άλλη δύναμη που θα φέρει ανάπτυξη με ποιοτικά στοιχεία στην αναδιανομή του εισοδήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη; αναρωτήθηκε.

Δραγασάκης: Η αντιπολίτευση κατασκευάζει παραμύθια

Η πρόταση της ΝΔ αντανακλά την αμηχανία της ΝΔ και τη δυσκολία της να μιλήσει για το παρελθόν και το μέλλον, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αν μιλήσει για το παρελθόν πρέπει να μιλήσει και για τις ευθύνες της για την χρεοκοπία της χώρας. Αν μιλήσει για το μέλλον θα αποκαλύψει την ένδεια επιχειρημάτων και σχεδιασμού.

Ετσι κατασκευάζει παραμύθια, υποστήριξε.

Το 2015 ήταν μια μάχη που για εμάς δεν έχει τελειώσει. Παλέψαμε για συμφωνία που θα σέβονταν τη βούληση του λαού αλλά και τους κανόνες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο πρώτο Eurogroup που παρέστη συγκρούστηκαν δυο απόψεις: η μία ότι πρέπει να κλείσει η 5η αξιολόγηση ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών και μια άλλη που έλεγε ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκερασμός. Εσείς πια επιλογή θα κάνατε αν ήσασταν εκεί; αναρωτήθηκε κοιτώντας τους βουλευτές τη ΝΔ.

Επιμένουμε ότι η πρότασή μας ήταν η καλύτερη δυνατή για Ελλάδα και Ευρώπη, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι μπορεί να χάθηκε η μάχη το 2015 αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται, τόνισε.

Εκανε λόγο για ασύμμετρο πόλεμο στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί άφησε ελλείμματα και ζήτησε να υπάρξει μόνο δίμηνη παράταση του προγράμματος.

Μας εγκαλείται για κάτι που δεν συνέβη σχολίασε αναφορικά με το «σχέδιο Β». Αν το είχαμε θα το είχαμε εφαρμόσει, είπε ο Γ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως όταν υπάρχει ασύμμετρη σχέση, όπως αυτή που είχε η Ελλάδα με τους δανειστές είναι σωστό να αναζητούνται εναλλακτικά σενάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v