Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή στην καθημερινότητα για τον Αλέξη Τσίπρα

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΚΟΙΠ. Οι τρεις προτεραιότητες για το «νέο κοινωνικό κράτος». Στο τραπέζι τα αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ. Οι πρωτοβουλίες για υγεία, απασχόληση και παιδεία.

Στροφή στην καθημερινότητα για τον Αλέξη Τσίπρα

Μετά τις μάχες σε θεσμικό επίπεδο για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και τη χθεσινή μετωπική κόντρα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, η κυβέρνηση «αλλάζει ρότα» και στρέφεται στην καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι κάτι στο οποίο επενδύει πολύ ο Αλέξης Τσίπρας και που άλλωστε έχει δεσμευτεί τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, εξαγγέλλοντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν μιλήσει για «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κοινωνικό πρόσημο», φράση που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στο «νέο κοινωνικό κράτος για όλους», το οποίο θέλει να διαμορφώσει μέσα από τέσσερις βασικούς πυλώνες: την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την απασχόληση και την παιδεία.

Πιθανόν στη σημερινή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει τα αντισταθμιστικά μέτρα ανακούφισης για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι αυτό της προπληρωμένης κάρτας για αγορές, κυρίως τροφίμων ή και άλλων αγαθών. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται με επιτυχία στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και ήδη στην κυβέρνηση εξετάζονται οι παράμετροι βάσει των οποίων θα μπορούσε να επεκταθεί και στους μέχρι τώρα δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

«Παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και προσδίδουν στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τρία γενικά χαρακτηριστικά: α. Καθολική προσβασιμότητα, χωρίς αποκλεισμούς, β. Λειτουργία με βάση τοπικές και περιφερειακές δομές, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλύτερα από το κεντρικά ελεγχόμενο κράτος τις ανάγκες της κάθε κοινωνίας, γ. Επανασχεδιασμό που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πολύχρονης κρίσης και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους τα τελευταία χρόνια.

Οι εξαγγελίες

Για την υγεία, όπως θα πει και ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκονται η καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική που θα καλύπτει τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Αναφορικά με την απασχόληση, θα υπογραμμίσει τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που θα ξεκινήσουν άμεσα για ανέργους και ΑμεΑ. Θα επισημανθεί η προστασία του δικαιώματος στην εργασία αλλά και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της συνολικής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, θα εστιάσει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι αιτήσεις για το οποίο ξεκίνησαν πιλοτικά σε 30 Δήμους, στο λεωφορείο των αστέγων που άμεσα θα ξεκινήσει δρομολόγια και στους νέους χώρους φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που θα εγκαινιαστεί άμεσα.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την υιοθεσία και την αναδοχή, καθώς και τον βελτιωμένο μηχανισμό συντονισμού και αξιολόγησης της κοινωνικής και πολιτικής ένταξης με ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, όπου θα παρακολουθούνται όλες οι παρεμβάσεις της κοινωνικής πολιτικής, θα αξιολογούνται και θα συντονίζονται μεταξύ τους. Επίσης, θα εξαγγείλει τη δημιουργία ενιαίου φορέα για τη στέγαση, που θα ανοίξει κλειστά διαμερίσματα του Δημοσίου για τη φιλοξενία αστέγων.

Αναφορικά με τα παιδιά των προσφύγων, προβλέπεται η ένταξή τους στο δημόσιο σχολικό σύστημα από τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την πρόσληψη εντός του καλοκαιριού 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, θα ανακοινωθεί η ίδρυση νέων Ειδικών Σχολείων και νέων Τμημάτων Ένταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v