Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόφτης» ΥΠΟΙΚ στις υπερβολικές δαπάνες των δήμων

Σφικτή πολιτική για τις δαπάνες ζητά ο Γ. Χουλιαράκης από δήμους και περιφέρειες. Ποια λειτουργικά έξοδα μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου. Οι «συστάσεις» για τις υπερωρίες, τις μετακινήσεις αλλά και την υπερεκτίμηση των εσόδων.

«Κόφτης» ΥΠΟΙΚ στις υπερβολικές δαπάνες των δήμων

Στη μέγγενη επιχειρεί να βάλει και φέτος τις δαπάνες δήμων και περιφερειών το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2017.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης διαμηνύει μέσω εγκυκλίων πως «σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης».

Στις εγκυκλίους περιγράφεται με σαφήνεια ότι στόχος είναι τουλάχιστον ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί προϋπολογισμοί ενώ για μία ακόμα χρονιά, στο στόχαστρο μπαίνουν οι λειτουργικές δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και οι δαπάνες μετακινήσεων και υπερωριών.

Στις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών οι ΟΤΑ καλούνται να ασκήσουν περιοριστική πολιτική με συγκράτησή τους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, ενώ ειδικότερα τονίζεται η ανάγκη προβλέψεων χαμηλότερων ποσών σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος για:

- δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας,

- δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.,

- πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες, όπως οι επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.λπ., οι οποίες θα πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, κινούμενες στα υπό του νόμου προβλεπόμενα όρια και υπό τον περιορισμό της δυνατότητας χρηματοδότησης αυτών από τις αναμενόμενες εισπράξεις του δήμου.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί το ΓΛΚ και στο σκέλος προβλέψεων εσόδων. Ρητά τονίζεται ότι η υπερεκτίμηση εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού, μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, το οποίο απαγορεύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v