ΣτΕ: Απέρριψε αίτημα πρώην υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για ακύρωση απόλυσης

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων πυο προσέφυγαν, ως αβάσιμους, κρίνοντας ότι ήταν εύλογη και προσήκουσα η πειθαρχική ποινή που τους επιβλήθηκε. Το ιστορικό της υπόθεσης.

ΣτΕ: Απέρριψε αίτημα πρώην υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για ακύρωση απόλυσης

Τις αιτήσεις ακύρωσης της πειθαρχικής ποινής της απόλυσης πρώην υπαλλήλων του ΣΔΟΕ απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι τρεις υπάλληλοι απολύθηκαν καθώς το Καλοκαίρι του 2007 ενώ πήραν εντολή να διενεργήσουν ελέχγους στη Βόρεια Εύβοια και στην Σκύρο εκείνοι εκβίαζαν τους επιχειρηματίες για δήθεν ανύπαρκτες παραβάσεις στα λογιστικά τους βιβλία και αποσπούσαν χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, οι τρεις υπάλληλοι το 2007 επισκέφθηκαν την Σκύρο, Χαλκίδα, Ερέτρια, Αλιβέρι, Αμάρυνθο και Λιανή Άμμο Χαλκίδας. Οι τρεις υπάλληλοι δήθεν έβρισκαν στα βιβλία των ελεγχομένων φορολογικές παραβάσεις και «απειλώντας τους με την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις» τους εξανάγκασαν να τους δίνουν χρηματικά ποσά, ανάλογα με το τζίρο της κάθε επιχείρησης.

Όταν πήγαν για έλεγχο σε κέντρο διασκεδάσεως στην Λιανή Άμμος της Χαλκίδας και αφού ήλεγξαν τα λογιστικά του βιβλία, απειλώντας τον ιδιοκτήτη με «την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις, επιχείρησαν να τον εξαναγκάσουν να τους δώσει το ποσό των 1.000 ευρώ», αλλά ο καταστηματάρχης δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία με αποτέλεσμα τελικά να συλληφθούν! Συνολικά στην κατοχή τους βρέθηκαν 9.645 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 50, 100 και 500 ευρώ.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση από κοινού (τελεσμένη και σε απόπειρα) από υπαίτιους που μεταχειρίσθηκαν απειλή βλάβης της επιχείρησης των εξαναγκαζομένων και μάλιστα κατά συνήθεια και κατ΄ επάγγελμα» και για παράβαση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα και μετά τις απολογίες τους προφυλακίστηκαν.

Οι τρείς ζήτησαν, μεταξύ των άλλων, από βενζινάδικο 2.000 ευρώ, αλλά πήραν 1.600 ευρώ καθώς ο ιδιοκτήτης του δεν είχε άλλα. Ακόμη οι υπάλληλοι φέρονται να απείλησαν ιδιοκτήτη καταστήματος σκαφών αναψυχής, ότι θα του επιβάλλουν πρόστιμα, για ανύπαρκτες παραβάσεις, εάν δεν τους έδινε το ποσό των 5.000 ευρώ, ο οποίος πράγματι τους έδωσε μια δεσμίδα των 5.000 ευρώ που είχε τραπεζική ταινία και τη σφραγίδα τράπεζας.

Ένας εκ των τριών διαχώρισε τη θέση του ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους δύο, ισχυριζόμενος ότι εκείνος δεν είχε ζητεί από πουθενά χρήματα και δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά, κατέθεσε ότι κατά την αναχώρησή τους από κατάστημα που είχαν ελέγξει, ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας «πέταξε μέσα στο αμάξι τους κάποια χρήματα», ενώ η λογίστρια άλλου ελεγχόμενου τους έδωσε 1.200 ευρώ.

Στη συνέχεια, το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, κήρυξε ομόφωνα ένοχους και τους τρεις για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς ή ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας και τους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής απόλυσης.

Δύο από τους τρείς προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της απόλυσης. Το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα τις προσφυγές τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους του ισχυρισμούς των δυο, υπαλλήλων, ως αβάσιμους, κρίνοντας ότι ήταν εύλογη και προσήκουσα η πειθαρχική ποινή που τους επιβλήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v