To ΓΛΚ ξεκινά... πρόβες περικοπών στις δημόσιες δαπάνες

Με αποφαση Κουτεντάκη συγκροτείται επιτροπή συντονισμού για την επισκόπηση δαπανών των υπουργείων Οικονομίας, Πολιτισμού–Αθλητισμού και Οικονομικών. Οι στόχοι της επιτροπής.

To ΓΛΚ ξεκινά... πρόβες περικοπών στις δημόσιες δαπάνες

Πρόβες περικοπών δημοσίων δαπανών ξεκινά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις δαπάνες των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης συγκροτείται επιτροπή συντονισμού για την επισκόπηση των δαπανών (spending review) των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Πολιτισμού –Αθλητισμού και Οικονομικών καθώς και των φορέων που εποπτεύονται από τα εν λόγω υπουργεία.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της επιτροπής συντονισμού είναι:

1. O συντονισμός των υπηρεσιών των εμπλεκομένων υπουργείων και εποπτευομένων φορέων για την αποτελεσματική και εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών τους με παροχή σχετικών κατευθύνσεων.

2. Η συγκέντρωση και αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών εξοικονόμησης πόρων ή αύξησης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

3. Η δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών του υπουργείου.

Η συγκρότηση της επιτροπής και η περιγραφή των στόχων της αναδεικνύει αφενός την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για την εξεύρεση πόρων στήριξης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφετέρου όμως αποδεικνύει ότι ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, μόλις τώρα αναζητούνται τα πραγματικά περιθώρια περικοπών δημοσίων δαπανών και αφού έχει προηγηθεί η λαίλαπα των αυξήσεων φόρων και περικοπών στις συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v