Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νάρκη» με τα διατηρητέα κτίρια για την επένδυση στο Ελληνικό

Νέα «ανησυχία» για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Με παρέμβαση του υπ. Πολιτισμού προωθείται αύξηση των διατηρητέων κτιρίων στο Ελληνικό. Αρχαιολογικός χώρος και μεγάλο τμήμα του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο.

«Νάρκη» με τα διατηρητέα κτίρια για την επένδυση στο Ελληνικό

Καινούργιο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού με βάση τα οποία πρόκειται να κηρυχθούν ως διατηρητέα και άλλα κτίρια στο συγκρότημα του Ελληνικού, πέραν των υφισταμένων (συνολικής επιφάνειας περί τα 60.000 τετραγωνικά μέτρα).

Οι νέες αλλαγές στο σχεδιασμό έρχονται, μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της μεταβατικής συμφωνίας με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development η οποία περιλαμβάνει μόνο τέσσερα διατηρητέα κτίρια. Πρόκειται για το κτίριο του ανατολικού αεροσταθμού και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζονται να κηρύξουν διατηρητέο και το συγκρότημα του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, που κατασκευάστηκε το 1932 σε χώρο προς την πλευρά της Γλυφάδας. Το σχολείο έχει μεταφερθεί από το 1965 σε νέες εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή και τα πέντε κτίρια στεγάζουν σήμερα την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Οσοι θεωρούν πως το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να προχωρήσει κανονικά υποστηρίζουν πως υπάρχουν και άλλα κτίρια εντός του συγκροτήματος του Ελληνικού που μπορούν να κηρυχθούν διατηρητέα.

Από την άλλη πλευρά, τέτοιες αποφάσεις ανατρέπουν το στρατηγικό σχέδιο που έχει αναπτύξει το επενδυτικό σχήμα. Οι εκπρόσωποι του τελευταίου γνώριζαν για τα τέσσερα διατηρητέα κτίρια και τώρα μαθαίνουν πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Ο ανατολικός αεροσταθμός, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο κτίριο από το 2006, σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Εερο Σααρίνεν, εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μοντέρνου κινήματος του 20ού αιώνα. Το 2009 είχαν υπάρξει αντίστοιχες αποφάσεις και για τα μεταλλικά υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Μαρκόπουλο

Στο υπουργείο Πολιτισμού σκόνταψε και ο –ούτως ή άλλως προβληματικός– διαγωνισμός που προωθούσε το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ πως η συντριπτική πλειοψηφία του προς παραχώρηση ακινήτου θα κηρυχθεί αρχαιολογικό χώρος!

Σημειώνεται πως αρχικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό του Ταμείου για την παραχώρηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου είχαν εκδηλώσει οι εταιρείες Dimand ΑΕ, ΕΛΙΑ Κατασκευαστική ΑΕ και Μαρκόπουλο ΑΕ.

Οι περισσότερες, κατά πληροφορίες, έχουν ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία, αφού ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου περιλαμβάνεται στα 91 ακίνητα που παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση, με βάση της συμφωνία με τους δανειστές για το νέο υπερταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v