Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών ζητούν οι εναλλακτικοί πάροχοι

Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, με στήριξη των νέων επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, ζητούν οι εναλλακτικοί πάροχοι στις τηλεπικοινωνίες. Θεωρούν πως απαιτείται ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο και όχι μόνο ρύθμιση για το vectoring.

Στήριξη επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών ζητούν οι εναλλακτικοί πάροχοι

Πως «βάζει το κάρο μπροστά από τα άλογα» κατηγορούν την κυβέρνηση οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αφορμή για το νέο γύρο ενστάσεων για την ψηφιακή στρατηγική αποτελεί το γεγονός πως αντί να προχωρήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς στην κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και στη συνέχεια να προωθήσουν τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ξεκίνησαν ανάποδα.

Aπό χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, την πρότασή της για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring στο δίκτυο πρόσβασης.

Η τεχνολογία vectoring, που προωθείται από τον ΟΤE, αποτελεί κόκκινο πανί για τους ανταγωνιστές του καθώς θεωρούν πως του επιτρέπει να διατηρήσει το μονοπώλιο στο λεγόμενο δίκτυο πρόσβασης, το χάλκινο δίκτυο που συνδέει σπίτια ή επιχειρήσεις με την καμπίνα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Τι λέει ο ΟΤΕ

Η διοίκηση του ΟΤE, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει πως το vectoring, που αξιοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού για να προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέχρι και 100 Mpbs, θα συμβάλλει στο να καλύψει η χώρα μας τους στόχους για τις ευρυζωνικές συνδέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον ΟΤΕ υποστηρίζουν, επίσης, πως οι ανταγωνιστές υπόσχονται επενδύσεις, χωρίς να επενδύουν. Ειδικά για τον κανονισμό της ΕΕΤΤ για το vectoring κύκλοι του οργανισμού υποστήριζαν πως "οποιοσδήποτε σχολιασμός είναι πρώιμος καθώς η διαβούλευση μόλις ξεκίνησε".

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως το ζήτημα του vectoring "είναι πολύ σημαντικό για τον ΟΤΕ" και πως κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης θα δώσει έμφαση σε δύο σημεία: Πρώτον, "εάν εξυπηρετείται ο στόχος της χώρας για σημαντική αύξηση των γρήγορων ευρυζωνικών συνδέσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2018" και δεύτερον, "εάν επιτρέπει την αξιοποίηση επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα ή οδηγεί στην απαξίωσή τους". Στον ΟΤE υπενθυμίζουν πως την τελευταία πενταετία έχουν επενδύσει περί τα δύο δισ. ευρώ και πως το επενδυτικό του σχέδιο προβλέπει πρόσθετες δαπάνες που ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ για την προσεχή τετραετία.

Ουραγοί στις οπτικές ίνες

Η άλλη πλευρά επισημαίνει, όμως, πως η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες τις Ευρώπης όπου υπάρχει ένα και μόνο δίκτυο πρόσβασης, το δίκτυο χαλκού που ελέγχει ο ΟΤE. Γι’ αυτό θεωρούν πως είναι εθνικής σημασίας τόσο η προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην ουσία σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (FttH, FttB), όσο και η εξασφάλιση ότι θα υπάρξουν δύο δίκτυα πρόσβασης ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ανταγωνισμός.

Οσο για το κείμενο της διαβούλευσης για το vectoring παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως αποτελεί μια καλή βάση για διαβούλευση και πως "λαμβάνει υπόψη του τις τελευταίες ευρωπαϊκές αποφάσεις για το θέμα". Επιπλέον "φαίνεται πως αφήνει περιθώρια ώστε να προχωρήσουν και άλλες τεχνολογίες επενδύσεων" όπως π.χ. οι οπτικές ίνες.

Οι άνθρωποι της αγοράς που θεωρούν πως χρειάζεται άμεσα η κατάρτιση ενός ευρύτερου σχεδίου για τα δίκτυα νέας γενιάς υποστηρίζουν πως σήμερα,η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση, από κοινού με το Βέλγιο, μεταξύ 32 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όσον αφορά τη διείσδυση των ευζωνικών συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, που εξασφαλίζουν υπέρ-ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, με ποσοστό 0,2% καταλαμβάνουν την τελευταία θέση -μεταξύ 32 χωρών- στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας.

Η χώρα μας απέχει κατά πολύ από το μέσο όρο των 32 χωρών αναφορικά με το ποσοστό των συνδέσεων σε δίκτυα οπτικών ινών στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων, που βρίσκεται για τα κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ στο 17,9%.

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεση, ο πλανήτης θα πρέπει να επιταχύνει τον επενδυτικό βηματισμό του, εάν οι χώρες επιθυμούν να προσφέρουν στους πολίτες τους ένα πραγματικά γρήγορο και αξιόπιστο Διαδίκτυο. «Σε αντίθεση με τα στοιχεία και τις επισημάνσεις του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να «προστατέψουμε» το δίκτυο χαλκού» υποστηρίζουν οι ανταγωνιστές του ΟΤE.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αν και έχει καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, έχει προσθέσει στη λίστα των υποψηφίων προς χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, τρία έργα ευρυζωνικών συνδέσεων, συνολικού ύψους 520 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο έργο αφορά στην εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα νησιά, το δεύτερο έργο (που έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ) αφορά την εγκατάσταση δικτύων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και το τρίτο έργο αφορά τις υποδομές οπτικών ινών στα αστικά κέντρα, συνδέοντας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (FttH / FttB) καλύπτοντας 1.150.000 νοικοκυριά.

Ζητούν στρατηγικό σχέδιο ευρυζωνικότητας

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών θεωρούν πως «η φυσιολογική εξέλιξη για τον προγραμματισμό μιας επένδυσης, όπως είναι αυτή για τα δίκτυα νέας γενιάς που μπορεί να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ,θα ήταν να ολοκληρωθεί πρώτα ο κεντρικός σχεδιασμός από την Πολιτεία για την ικανοποίηση των εθνικών στρατηγικών στόχων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ατζέντας και στη συνέχεια να δημιουργηθεί εκείνο το θεσμικό πλαίσιο, που θα εγγυόταν την ύπαρξη ενός προβλέψιμου και σταθερού περιβάλλοντος προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις, είτε από τους υπάρχοντες παίχτες της αγοράς είτε από πιθανούς άλλους επενδυτές. Θα έπρεπε επίσης να είναι σαφές το πότε και σε τι τεχνολογίες θα διοχετευθούν οι όποιες επιδοτήσεις από την πολιτεία (π.χ. επιδότηση ζήτησης)».

Αντ’ αυτού, η ΕΕΤΤ ξεκινά τη συζήτηση για τα δίκτυα νέας γενιάς εστιάζοντας αποκλειστικά στο vectoring, καλώντας σε διαβούλευση τους παρόχους για τον κανονισμό σχετικά με το Vectoring στο πλαίσιο της «Ανάλυσης των Αγορών». Όλοι οι πάροχοι –πλην ΟΤΕ- βάζουν θέμα ότι η συζήτηση θα πρέπει να είναι γενικά για τα δίκτυα νέας γενιάς, και για την ύπαρξη ενός Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου το οποίο θα εξετάσει και άλλες, πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες, από το Vectoring.

Υποστηρίζουν πως οι επενδύσεις ευνοούνται σε ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, και οι παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στη ρύθμιση των θεμάτων του υποβρόχου. «Παράλληλα με τη ρύθμιση του VDSL-vectoring είναι σημαντικό η ΕΕΤΤ να εξετάσει και να καθορίσει από τώρα τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την διαμόρφωση ενός σταθερού ρυθμιστικού περιβάλλοντος το οποίο με τη σειρά του, θα συμβάλλει υποστηρικτικά στην υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού σχεδίου και ειδικότερα του SuperFast Broadband που στοχεύει στη δημιουργία υποδομών FttB/FttH» λένε.

Οι ανταγωνιστές του ΟΤE θεωρούν πως «πρέπει πρώτα να γίνει διερεύνηση της πρόθεσης της αγοράς για επενδύσεις σε δίκτυα FttH πριν την έγκριση χρήσης τεχνολογιών που δίνουν παράταση στην ζωή του χαλκού. Η βεβιασμένη υιοθέτηση τεχνολογιών (vectoring/g.fast κλπ) πριν καθοριστούν τα συνολικά πλάνα ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, πέρα του ότι οδηγούν σε μονοπώλια μειώνοντας τις επιλογές του καταναλωτή, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν τα υφιστάμενα μονοπώλια του χαλκού για να αποτρέψουν επενδύσεις σε εναλλακτικά ανταγωνιστικά δίκτυα, όπως το FttH».

Άλλωστε, οι πρόσφατες εξελίξεις και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από φορείς της αγοράς για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, δημιουργούν νέα δεδομένα. Η νέα διοίκηση της Vodafone Ελλάδος ανακοίνωσε πως προτίθεται να επενδύσει μέχρι και μισό δισ. ευρώ σε δίκτυα οπτικών ινών, αν δημιουργηθεί το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο. Προ ημερών συμφώνησε, μάλιστα, με τη Wind Hellas να συνεργαστούν στην εκμετάλλευση των δικτύων νέας γενιάς.

Πρόσφατα η Forthnet υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με την κινεζική ΖΤΕ, προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος μετά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με τη ΖΤΕ, «τα δίκτυα νέας γενιάς είναι ένας βασικός πυλώνας, στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη όλων των τομέων που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών. Η Ελλάδα για να αναπτύξει περαιτέρω τον ρόλο της, και ειδικά στην παροχή υπηρεσιών, χρειάζεται ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης προς επιχειρήσεις και προς νοικοκυριά, και ιδιαίτερα ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Όταν μία χώρα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες αυτό διευκολύνει κάθε βιομηχανία που παρέχει υπηρεσίες, να κάνει την Ελλάδα κέντρο της προσοχής της». Και προσέθεσε: «Δεν είναι σημαντικό μόνο για την εταιρεία μας, ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v