Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόντρα» SSM - τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Φιλόδοξοι και δύσκολα επιτεύξιμοι οι στόχοι που θέλει να επιβάλει ο SSM για την μείωση των προβληματικών δανείων, λένε τραπεζίτες. Η εμμονή των ξένων για τα επιχειρηματικά και ο κίνδυνος να πωληθούν... κοψοχρονιά. Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ιταλία.

«Κόντρα» SSM - τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Την αντίδραση των τραπεζών συναντά η πίεση που ασκείται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω της πώλησης τους σε επενδυτικές εταιρείες ξένων και ελληνικών συμφερόντων.

Πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι στις επαφές μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών με τις εποπτικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος και SSM) με αντικείμενο των καθορισμό των ετήσιων στόχων μείωσης των επισφαλειών για την τριετία 2017-2019, τα στελέχη του SSM επιμένουν στην πρότασή ότι «η μείωση του βουνού των κόκκινων δανείων θα επιτευχθεί μόνο με σημαντικές πωλήσεις, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών».

Μολονότι ο καθορισμός των στόχων βρίσκεται σε διαβούλευση οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο ετήσιος στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κινηθεί σε ποσοστό 14-15% έτσι ώστε μέχρι το 2019 τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ, από 110 δισ. ευρώ που είναι σήμερα (χωρίς να προστεθούν τα 9 δισ. ευρώ κόκκινα που προέρχονται από τα χαρτοφυλάκια των υπό εκκαθάριση τραπεζών).

«Δεν βγαίνει...»

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών αναφέρουν ότι οι στόχοι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και με δεδομένες τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Η βασική διαφωνία της ελληνικής πλευράς εντοπίζεται στην επιμονή/προτροπή του SSM για μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων, προερχόμενα κυρίως από το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών.

«Πράγματι, τα κόκκινα δάνεια στο corporate μπορούν να μειωθούν δραστικά τα επόμενα χρόνια εάν ξεκινήσουμε να τα πουλάμε», τονίζει στο Εuro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Για να εκπληρώσουμε φιλόδοξους στόχους πρέπει να τα πουλήσουμε κοψοχρονιά καθώς επί του παρόντος η τιμή που δίνουν τα funds είναι κατ' ανώτερο 30-40 σεντς για κάθε 1 ευρώ. Αυτό δεν το θέλουμε, κυρίως για επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και χρειάζονται μόνο αναδιάρθρωση. Επίσης, δεν θα έχει υγιείς συνέπειες στην πορεία της οικονομίας».

Αυστηρός o SSM

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός σκλήρυνε έτι περαιτέρω την στάση του όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και του οξυμένου προβλήματος του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

«Στην Ιταλία η δευτερογενής αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ανοίξει – δηλαδή υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο – εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση μείωσης των NPL's είναι απογοητευτικά. Κι αυτό διότι και οι ιταλικές τράπεζες απέφευγαν τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ανάγκη, όμως άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος των npl's έχει περάσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων των εποπτικών αρχών της ευρωζώνης πόσω μάλλον μετά το Brexit.

Και στο βάθος η ενιαία bad bank

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διογκώνεται έστω και με μικρότερους ρυθμούς σε συνδυασμό με την πίεση του SSM αλλά και υπό τον φόβο της ανάγκης νέων κεφαλαίων στην περίπτωση που οι στόχοι δεν εκπληρωθούν δεν αποκλείεται το σενάριο της σύστασης μίας κοινής bad bank, με μετόχους το δημόσιο και ιδιώτες, στην οποία θα μεταφερθεί σημαντική μάζα κόκκινων δανείων. Το ενδεχόμενο συζητείται μεταξύ των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών και όπως αναφέρουν στο Euro2day «δεν αποκλείεται η υλοποίηση του εγχειρήματος».

Σύμφωνα με τους ίδιους ενισχυτικά προς την επιλογή αυτής της λύσης δρουν και οι σαρωτικές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Έως σήμερα οι δανειστές δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών για να τρέξουν μία κοινή bad bank. Τώρα αλλάζουν οι ισορροπίες και οι δανειστές εμπλέκονται ενεργά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενώ η κυβέρνηση έχει υπογράψει στο μνημόνιο ότι δεν θα έχει καμία παρέμβαση στις τράπεζες», αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης και προσθέτει: «Εάν γίνει κοινή bad bank και μεταφερθούν δάνεια 40 δισ. ευρώ, τότε θα συρρικνωθεί το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών και ο σημερινός αριθμός τους θα φαντάζει υπερβολικός»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v